Financiele sector hoger, beurs vreest hogere rente

ROTTERDAM, 3 AUG. De vraag naar fondsen uit de financiele sector, sterk achtergebleven bij de stijging van de aandelenkoersen dit jaar, nam deze week verder toe op een nog steeds rustige effectenbeurs. De eerste golf kwartaalcijfers van grote Nederlandse bedrijven kon beleggers niet naar de aandelenmarkt lokken.

Akzo (teleurstellend), DSM en Philips (beiden beter dan verwacht) kwamen deze week met kwartaalcijfers. De vraag naar aandelen werden getemperd door de vrees voor hogere Duitse - en in navolging daarvan Nederlandse - rentetarieven. De Bundesbankrat beslist op 15 augustus onder leiding van de nieuwe president Helmut Schlesinger of het disconto zal stijgen.

ABN Amro sloot de week af met een winst van 1,90 gulden, Internationale Nederlanden Groep (ING) won 1,30, Amev steeg 1,50 gulden en Aegon steeg 1,90 gulden. Volgens handelaren kwam de vraag vooral uit Groot-Brittannie en Duitsland.

Vooral voor ABN Amro en ING geven banken en commissionairs op het moment een koopadvies. ABN Amro profiteert vooral in het buitenland (VS, Scandinavie) van de verbeterde rentemarge. Ook de provisie-inkomsten nemen toe. “Bovendien zullen de voordelen van de fusie tussen ABN en Amro hun vruchten afwerpen”, aldus F. Tuin, hoofd beleggingsresearch van Kempen & Co. Hij wijst erop dat de koers-winstverhouding van op het moment nog geen 7,5 bedraagt.

Volgens Tuin gelden de voordelen van ABN Amro nog in sterkere mate voor de NMB Postbank, onderdeel van ING. De koers van ING zou binnen korte tijd kunnen stijgen tot het vroegere niveau van Nationale-Nederlanden (55 gulden). ING heeft in tegenstelling tot de andere verzekeraars nog geen andere methode van winstberekening ingevoerd. “Dat levert ze een 10 tot 15 procent hogere winst op”, aldus Tuin. Hij is over de verzekeraars Amev en Aegon iets minder optimistisch. “De hele mooie jaren voor de verzekeraars lijken voorbij.”

Hoewel het kwartaalresultaat van Philips de verwachtingen van analisten overtrof, reageerde de koers van het elektronicaconcern matig op het nieuws. Philips moest gisteren vijftig cent prijsgeven op 33,90 gulden, nadat de koers donderdag 1,40 gulden steeg bij een recordomzet van 4,2 miljoen stuks. Een reden voor de bescheiden koersreactie van Philips was ondermeer dat het beter dan verwachte kwartaalresultaat al voor een deel in de beurskoers was verdisconteerd.

Vooral Amerikaanse en Britse beleggers hebben de koers van Philips de afgelopen weken fors ondersteund in de verwachting dat Philips goede kwartaalresultaten zou laten zien. Beurshandelaren menen dat de koers van Philips nu voorlopig pas op de plaats zal maken. Een gemiddelde van 29 taxaties van banken en commissionairs komt uit op een per aandeel in 1991 van 3,31 gulden. “Uitgaande van een gemiddelde koers- winstverhouding van tien voor de gehele markt is Philips goed geprijsd”, aldus een analist.

Het grootste elektronicaconcern van Europa maakte donderdag bekend dat het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening over het tweede kwartaal was gestegen tot 187 miljoen gulden, tegen 37 miljoen een jaar geleden.

“Wat mij vooral zorgen baart is dat het resultaat bij consumentenelektronica zo snel is teruglopen”, aldus een analist. Consumentenelektronica, dat onder leiding van de huidige Philips-president Jan Timmer een van weinige goeddraaiende divisies was, boekte een vijf procent lagere winst.

Een andere fonds dat nadeel ondervindt van de dalende vraag naar consumentenelektronica is Borsumij Wehry. Het Haagse handelshuis, dat in 1990 ruim 38 procent van de omzet boekte in audio visueel, maakte dinsdag bekend dat de netto winst in 1991 aanzienlijk lager zal uitkomen dan vorig jaar. De cijfers van Philips en Borsumij zijn een ongunstige voorbode voor de halfjaarresultaten van Hagemeyer, ondermeer importeur van de merken Panasonic en Technics, op 8 augustus. ABN Amro liet deze week weten dat haar onderzoek naar de voor- en nadelen voor Hagemeyer van een fusie met Internatio-Muller voltooid is.