Finalisten bij NK zijn zelfs voor tennisbond onbekenden

WARMOND, 2 AUG. Heleen van den Berg en Esmir Hoogendoorn hebben de winnende nummers getrokken in het nationale tenniskampioenschap bij de vrouwen dat dit jaar meer dan ooit een loterij lijkt. De twee pupillen van Cees Houweling stonden vorige week al tegenover elkaar in de finale van een toernooitje bij Rapiditas in Nijmegen en maakten toen de afspraak elkaar in de eindstrijd van het NK in Warmond weer te ontmoeten. Dat lukte. Hoogendoorn won gisteren in de halve finale met 6-2, 6-4 van de hoogbenige Monique Kiene en Van den Berg versloeg de rechtshandige Seles-kloon Seda de Vries met 6-4, 6-1.

Uit het af en toe warme applaus dat voor de speelsters klonk bleek nogal wat overschatting van de mogelijkheden van deze tennislichting. Het was typerend dat de tennisbond uit de annalen geen enkel wapenfeit omtrent finaliste Esmir Hoogendoorn kon opdiepen. De 22-jarige speelster van Zandvoort (“ik zie eruit als zeventien” ) nam na afloop van de halve finale de promotionele werkzaamheden zelf ter hand en deelde bij de persconferentie invitatiekaarten voor de competitie uit. Wie naar Zandvoort komt heeft bij entree recht op een gratis lot.

Afwezigen hebben nooit recht van spreken. Dat gold in Warmond met name voor Manon Bollegraf, Brenda Schultz, Nicole Jagerman en de van een blessure herstellende Kristie Boogert. Zij ontbreken bij het NK wegens verschillende omstandigheden. “Over hun internationale mogelijkheden wil ik het niet hebben maar het doet wel een beetje pijn dat de meisjes, die hier nu ver komen, worden afgeschilderd als tweederangs”, aldus Cees Houweling, de trainer van Popeye Gold Star. “Hebben Manon en Brenda hier in het verleden zoveel gepresteerd?” Het antwoord luidt uiteraard ontkennend.

Maar dat betekent nog niet dat in navolging van de mannen binnenkort ook nieuw Nederlands vrouwelijk talent de internationale tennismarkt overstroomt. Heleen van den Berg bijvoorbeeld is in twee jaar bij de selectie van Jong Oranje weinig opgeschoten. De inmiddels 19-jarige speelster uit Noordwijkerhout dankt haar huidige vorm aan een twee maanden durende revisiebeurt voor het bijwerken van een loze backhand. De twee jaar jongere Seda de Vries is offensiever ingesteld. Maar zij werd in de halve finales veel te gemakkelijk gepasseerd door Van den Berg.

De tweede verliezend halve finaliste, Monique Kiene, 1.86 meter lang en over drie dagen 17 jaar, verzuimde onder druk van de wedstrijd ook maar een keer naar het net te gaan en Esmir Hoogendoorn kon haar atletische vermogen rushes langs de achterlijn uitbuiten. Hoogendoorn en Van den Berg, clubgenoten en goede vriendinnen, weten nu al precies hoe hun finale van morgen zal verlopen. Alles naar de backhand is beider devies.