Directie Tour doet afstand gerucht over doping PDM

PARIJS, 3 AUG. De directie van de Ronde van Frankrijk neemt genoegen met de medische uitleg over de ziekte van de negen wielrenners van PDM die afgelopen maand voortijdig de Tour moesten verlaten. In een communique werd gisteren na overleg met rondearts Gerard Porte meegedeeld dat er afstand wordt gedaan van alle speculaties rondom het eventueel gebruik van doping bij de Nederlandse formatie.

De directie van de Tour had inzage geeist in de resultaten van de onderzoeken bij de negen renners die in het tweede weekeinde van de etappekoers plotseling ziek werden en gedwongen waren de ronde te verlaten. Gisteren werd in Parijs de PDM-leiding gehoord. De Belgische arts Schollaert stelde een volledig dossier samen op grond van de onderzoeken bij acht renners (Breukink, Alcala, Kelly, Raab, Van Aert, Verhoeven, Boden en Early) in ziekenhuizen in Den Bosch, Eindhoven, Gent en Zurich. Hij bevestigt in zijn conclusie dat de sporters “zo goed als zeker” een bacteriele infectie hebben opgelopen als gevolg van het gebruik van een 'verouderde' of vervuilde injectienaald. Volgens Schollaert zijn de berichten dat er sprake zou zijn van gebruik van testosteron verzinsels. De controles op doping tijdens de Tour vielen in alle gevallen negatief uit.

Uit de gegevens van Wim Sanders, de ploegarts van PDM, bleek dat de coureurs het, niet verboden, middel Intralipid kregen toegediend. Intralipid is een medicament, gebaseerd op lechithine dat dient om het gehalte van de vetzuren en fosfor op peil te houden. De Tour-directie beschouwt de affaire op grond van de beschikbaar gestelde gegevens als afgesloten.