Zon en een vijfsetter komen tennisser Haarhuis te hulp

WARMOND, 2 AUG. De zon en een vermaledijde vijfsetter kwamen titelhouder Paul Haarhuis te hulp op de tweede dag van de nationale tenniskampioenschappen in Warmond. Normaal gesproken heeft Haarhuis net zo'n afkeer van het spelen van een vijfsetter als de meeste profs, maar gisteren kwam het goed uit.

Twee sets lang volgde Jacco van Duyn het illustere voorbeeld van Vincent van Gelderen de dag tevoren tegen Jan Siemerink. Maar in de derde set eiste de hitte zijn tol. De 23-jarige Waddinxvener kreeg eerst kramp in de benen, later in de slaghand, waardoor Haarhuis alsnog met 3-6, 4-6, 6-4, 6-3 en 6-0 ontsnapte.

Van Duyn is net zo'n subtopper als Van Gelderen, die op zijn beurt ten prooi viel aan een hongerige mede-gegadigde, Tom Kempers. Na een tweejarige tennisopleiding bij niemand minder dan Nick Bollettieri huist ook Van Duyn nog steeds aan de onderkant van het circuit. Ten tijde van het Nederlandse satelliet-circuit vergaarde hij wat punten in Engeland en Canada. Door zijn lage klassering op de wereldranglijst (325ste) zou hij het normaal nooit mogen opnemen tegen een speler van de status van Haarhuis. Maar nu het toeval hem ter wille was, bleek het krachtsverschil gering. Zelfs in de vierde set was er nog even de mogelijkheid terug te komen en pas in het vierde uur was Haarhuis duidelijk de sterkste.

Hoe slecht Van Duyn er aan toe was, bleek in het vervolg: opgave in het gemengd dubbelspel. Behandelend arts Babette Pluim constateerde een zonnesteek.