Vluchtelingen Albanie mogen in Italie blijven

ROME, 2 AUG. Zonder een officieel besluit te nemen heeft het Italiaanse kabinet gisteren duidelijk gemaakt dat de duizenden Albanese bootvluchtelingen die in maart naar Italie zijn gevlucht, mogen blijven wanneer ze dat willen.

Niemand wordt gedwongen terug te keren. “Alleen deportaties om de openbare orde te handhaven zullen plaatshebben,” aldus Giancarlo Ruffino, staatssecretaris van binnenlandse zaken.

Rome had gedreigd dat Albanezen die geen werk of onderdak hadden gevonden of die niet als politiek vluchteling waren erkend, zouden worden teruggestuurd. Aanvankelijk was hiervoor als uiterste termijn 15 juli gesteld, later werd die verschoven naar 31 juli.

Op het kabinetsberaad gisteren werd helemaal niet meer gesproken over een nieuwe termijn. Minister van binnenlandse zaken Enzo Scotti zei dat dit in overeenstemming was “met de humanitaire opstelling die ons land karakteriseert”. Hij voegde eraan toe dat volgens de wet de Albanezen terug moeten keren, maar dat deze wet “geleidelijk” zal worden toegepast en dat de nadruk komt te liggen op pogingen de vluchtelingen op basis van vrijwilligheid terug te sturen.

Het besluit van het kabinet is mede mogelijk gemaakt doordat de duizenden vluchtelingen die de afgelopen maanden in de Zuid-Italiaanse regio Puglia zaten, nu over heel het land zijn verspreid. Dit heeft hun kansen vergroot om werk en onderdak te vinden. Bovendien heeft dit de onrust onder de Albanezen en onder de bevolking van Puglia sterk verminderd.

Het totale aantal Albanezen dat in maart is gekomen, is nu gesteld op ongeveer 24.000. Daarbij moeten enkele duizenden Albanezen worden opgeteld die op eigen houtje hun geluk zijn gaan beproeven en die niet meer voorkomen in de officiele cijfers.

Staatssecretaris Ruffino zei dat 1.250 Albanezen zijn erkend als politiek vluchteling en dat zeshonderd anderen nog wachten op de officele erkenning. Ongeveer 7.500 Albanezen hebben een of andere vorm van werk gevonden, tweeduizend hebben zich ingeschreven voor een beroepsopleiding, en 2.200 zijn minderjarig. Ongever tienduizend Albanezen hebben geen werk gevonden en zouden eigenlijk moeten worden teruggestuurd.

Deze versoepelde opstelling tegenover de Albanezen van maart betekent overigens niet dat Italie nieuwe Albanese bootvluchtelingen zal toelaten. Alle bootvluchtelingen van de nieuwe, kleinere exodus die vorige maand op gang kwam, zijn teruggestuurd. Nog steeds worden er regelmatig opgepikt van vlotten, maar die zijn vaak binnen een dag weer terug in hun vaderland.