'Opmars leger regering tegen Tamil Tijgers'

COLOMBO, 2 AUG. Sri-Lankese troepen die in het noorden van Sri Lanka al drie weken lang een felle strijd voeren met enkele duizenden guerrillastrijders van de Tamil Tijgers zijn gisteren een door de opstandelingen belegerde strategische militaire basis tot op een steenworp genaderd. Dit maakte een legerwoordvoerder in Colombo gisteren bekend.

De slag om de legerbasis, waarmee de strategische Olifantspas en daarmee de toegang tot het schiereiland Jaffna kan worden gecontroleerd, is volgens de regering in Colombo de hevigste uit de gehele burgeroorlog van de afgelopen acht jaar. Zegslieden van de regering houden het dodental aan de kant van de Tamil Tijgers op ruim 1.300. De vermoedelijk betrouwbaarder schatting van de eigen verliezen beloopt 152 doden. De Tamil Tijgers hebben geen mededelingen gedaan omtrent de slachtoffers aan beide zijden.

De basis, verdedigd door 800 Sri-Lankese militairen, wordt al sinds 10 juli belegerd door de Tamil Tijgers. De regering in Colombo stuurde na enkele dagen een ontzettingsmacht die intussen is aangegroeid tot 8.000 man.

Deze zeer langzaam oprukkende macht bestookt op haar beurt de belegeraars met alle middelen die haar ter beschikking staan.

Een Sri-Lankese fotograaf die het gebied bezocht, zei dat de Tamil Tijgers intensief werden gebombardeerd door de Sri-Lankese luchtmacht. Deze hebben zich echter diep ingegraven in de jungle-achtige omgeving van de basis. Naar verluidt zou het ook regelmatig tot gevechten van man tegen man zijn gekomen tussen de opstandelingen en de regeringstroepen. (AP, Reuter)