Ontsnapping asielzoekers op Schiphol

AMSTERDAM, 2 AUG. Zeven Afrikaanse asielzoekers zijn gisteravond ontsnapt uit het opvangcentrum op Schiphol Oost. De zeven, afkomstig uit Liberia, Nigeria en Ghana, braken enkele ruiten en wisten via het dak te ontkomen. Buiten vertrokken ze in een gereedstaande auto. De marechaussee vermoedt dan ook dat ze hulp hebben gehad van buitenaf. Een zoekactie heeft nog niets opgeleverd. Twee asielzoekers zaten twee dagen in het opvangcentrum, de andere vijf drie weken. Ze wachtten op een besluit over hun asielaanvraag.

Er zijn volgens de marechaussee geen aanwijzingen dat de ontsnapping verband houdt met de vlucht twee weken geleden van zeventien asielzoekers, ook Liberianen, Nigerianen en Ghanezen, uit het opvangcentrum. Bij die uitbraak liepen de asielzoekers achter een schoonmaker aan naar buiten. Van de zeventien zijn er vijf nog niet gevonden.

Dat asielzoekers uit het opvangcentrum op Schiphol regelmatig ontsnappen is volgens de Stichting Vluchtelingenwerk in Amsterdam niet verbazingwekkend. “Ze zitten daar opgesloten terwijl asielzoekers die over de landsgrenzen Nederland binnenkomen naar een opvangcentrum gaan waar ze veel meer vrijheid hebben,” aldus een woordvoerder van Vluchtelingenwerk.

Het ministerie van justitie is van plan een nieuw centrum in de buurt van Schiphol te bouwen voor de opvang van ruim honderd asielzoekers. In het huidige centrum, dat plaats biedt aan veertig vluchtelingen, is het “behelpen”, volgens een woordvoerder van het ministerie. De Stichting Vluchtelingenwerk keurt de bouw van het nieuwe centrum af omdat ook daar de asielzoekers worden “opgesloten”.