Onderzoek voorkennis HCS

AMSTERDAM, 2 AUG. Het in financiele problemen verkerende automatiserings- en distributiebedrijf HCS Technology heeft koersgevoelige informatie laten weglekken, vermoedt de commissaris van de notering P.H.J. van Outersterp van de effectenbeurs. Op woensdag zouden aandeelhouders met deze informatie de koers hebben gemanipuleerd. Hiervan hebben drie grootaandeelhouders en drie banken geprofiteerd. De beurs stelt een onderzoek in.

De commissaris heeft alle woensdag gedane transacties in HCS ongeldig verklaard. Het is dit jaar de eerste keer dat de handel in aandelen van een fonds achteraf ongedaan worden gemaakt.

Vanmorgen werd het handelsverbod door de beurs opgeheven, omdat door de buitengewone aandeelhoudersvergadering alle aandeelhouders over dezelfde informatie beschikken.

Het koersverloop van HCS was vanmorgen heel anders dan op de verdachte woensdag. De beurs werd woensdag overstelpt met verkooporders HCS van een grote partij. Daardoor kelderde de koers van 4,20 gulden naar 2,60 gulden bij een extreem hoge omzet. Vanmorgen om twaalf uur had de geheimzinnige verkoper zich nog niet opnieuw gemeld en noteerde HCS 3,60 gulden.

De grootaandeelhouders en de banken hadden er woensdag belang bij de koers van HCS zo veel mogelijk te drukken, omdat meestal mede aan de hand van de laatste koers een emissieprijs wordt bepaald. De emissiekoers is op donderdag vastgesteld, net onder de toen geldende koers op 2,50 gulden.

HCS ziet in het nieuwe koersverloop van vanochtend geen reden om een nieuwe emissiekoers vast te stellen. De grootaandeelhouders en de banken ontkennen kunstmatig de koers van HCS te hebben gedrukt.