Mesic: Servie strijdt voor gebiedsuitbreiding

ZAGREB, 2 AUG. De Joegoslavische president, Stipe Mesic, een Kroaat, zal de 'trojka' van EG-ministers proberen ervan te overtuigen dat in Joegoslavie geen burgeroorlog heerst, maar een “oorlog van Servie terwille van gebiedsuitbreiding”. Hij heeft dat gisteren deze en twee andere Europese kranten verklaard in een kort vraaggesprek.

De 'trojka' werd vanmiddag in de Kroatische hoofdstad Zagreb verwacht en vliegt morgen door naar de Joegoslavische hoofdstad Belgrado. Volgens Mesic “moet Europa begrijpen dat er in Joegoslavie geen sprake is van een burgeroorlog, maar van een door (de Servische president Slobodan) Milosevic aangestichte agressieve oorlog. Servie en Kroatie zijn in oorlog, maar die oorlog is nooit door Servie verklaard. Dat laat Milosevic door zijn epigonen in Kroatie doen”.

Mesic, die deze week demonstratief wegliep uit het door hem voorgezeten collectieve staatspresidium van Joegoslavie, waarin alle deelrepublieken en autonome provincies vertegenwoordigd zijn, is niet van plan zijn functie als president van Joegoslavie op te geven: “Ik was niet blij toen ik de baan kreeg, maar ik moet het doen”. “We kunnen overal over onderhandelen, maar niet over Servische aanspraken op Kroatisch grondgebied”, meent Mesic, doelend op de bedoeling van de Serviers in sommige delen van Kroatie om zich van deze deelrepubliek af te scheiden en deel van Servie te worden. Een grootscheepse oorlog kan, aldus Mesic, slechts “worden vermeden als Kroatie laat zien zich te kunnen verdedigen”.

Mesic, wiens door de grondwet voorgeschreven benoeming tot president van Joegoslavie in mei door Servie werd tegengehouden, kreeg de post toch dank zij de bemoeienissen van de EG, die van deze benoeming een bijdrage aan de stabiliteit van Joegoslavie verwachtte. Vooral de afgelopen week heeft Mesic zich als een uitgesproken vertolker van de Kroatische standpunten in het Joegoslavische conflict laten kennen.

Bij nieuw etnisch geweld in Kroatie zijn gisteren zeker drie mensen gedood en 24 gewond; in andere berichten wordt gesproken van 21 doden, onder wie vijftien Kroatische politiemannen en zes Serviers. Volgens de Kroaten viel een tankeenheid van het federale leger in de vroege ochtend het politiebureau van het dorp Dalj aan. Veertig tanks zouden het politiebureau onder vuur hebben genomen. Volgens radio-Zagreb mengde gisteren ook de federale luchtmacht zich weer in de strijd; vliegtuigen zouden een fabriek in het vijftien kilometer van Dalj gelegen dorp Borovo Naselje hebben beschoten.