Kerkschatten uit kapel van kathedraal Auxerre gestolen

AUXERRE, 2 AUG. Uit de kathedraal van de Franse stad Auxerre zijn deze week kerkschatten van onschatbare waarde gestolen. De politie en kerkautoriteiten wilden geen totale waarde noemen, maar onder de gestolen objecten zijn de tuniek van Saint Germain, verluchte handschriften en gouden voorwerpen. Als schatkamer diende een kleine zestiende-eeuwse kapel binnen de kathedraal, die tussen de dertiende en de zestiende eeuw is gebouwd.

Een week eerder waren objecten met een waarde van 1,3 miljoen gulden gestolen uit een kerk in de plaats Gimel. Vorig jaar zijn er meer dan tachtig diefstallen uit kerken in Frankrijk aangegeven.

Aan de Franse Riviera heeft de politie na twee jaar onderzoek vier mensen gearresteerd die vermoedelijk deel uitmaakten van een bende kunstrovers. Daarbij is een ivoren schaakbord uit de tijd van de Ming-dynastie teruggevonden. Een van de arrestanten is een 46-jarige schoonmaker van het Museum Fondation Maeght in Saint Paul de Vence. De politie kwam hem en twee anderen, een prive-chauffeur en een buschauffeur, op het spoor via de 45-jarige A.G., die een aantal jaar geleden tot een bende kunstdieven had behoord. (Reuter)