In gedumpte vaten afval geen gifstoffen

NIJMEGEN, 2 AUG. De dertig vaten met chemisch afval die woensdag in Nijmegen werden gevonden, bevatten geen middelen die de bodem kunnen verontreinigen.

In de zeven vaten van zestig liter blijkt, na onderzoek, een poets-polijstmiddel op basis van zeep te hebben gezeten. Deze vloeistof is vrijwel geheel in de bodem gelekt maar zal daar geen grote schade aanrichten. In de 23 vaten van twintig liter zat een verdunningsmiddel op basis van alcohol. Een ramp is voorkomen doordat de vaten met het verdunningsmiddel in een bosrand werden gedumpt. Als de vaten warmer worden dan 21 graden explodeert de inhoud. De politie heeft nog geen enkele aanwijzing omtrent degene die het afval heeft gedumpt. Getracht zal worden via de leveranciers van de vaten de afnemer te achterhalen. Die zal dan aansprakelijk worden gesteld voor de schade, geschat op enkele tienduizenden guldens, en een proces krijgen.