Imelda kan bij terugkeer straf van 55 jaar krijgen

MANILA, 2 AUG. De Filippijnse justitie heeft gisteren Imelda Marcos officieel in staat van beschuldiging gesteld op verdenking van belastingontduiking. Indien schuldig bevonden, riskeert de echtgenote van de twee jaar geleden gestorven ex-president Ferdinand Marcos een gevangenisstraf die kan oplopen tot 55 jaar.

Imelda, die eergisteren toestemming kreeg van de Filippijnse regering om na vijf jaar ballingschap terug te keren, liet vanuit New York weten dat ze ondanks het proces dat haar boven het hoofd hangt van plan is om terug te keren. De voormalige 'first lady' wijkt hiermee af van haar eerdere voornemen om nooit terug te keren zonder het stoffelijk overschot van haar man. Volgens het besluit van de regering is dit nog altijd onwelkom in de Filippijnen. Wanneer Imelda vertrekt is niet bekend.

Behalve Imelda zelf mogen ook haar drie kinderen terug naar de Filippijnen. Haar dochter Irena heeft evenwel al verklaard niet te voelen voor een reis naar de Filippijnen zolang Manila haar geen normaal paspoort wil verstrekken maar slechts een reisdocument voor een enkele reis. Ook Imelda heeft vooralsnog slechts permissie voor een enkele reis gekregen.

De aanklacht wegens belastingontduiking aan het adres van Imelda Marcos en haar kinderen vermeldt 29 punten. In totaal gaat het overigens om een relatief bescheiden bedrag van 629.500 pesos (ongeveer 45.000 gulden). Behalve deze aanklacht wil de Filippijnse justitie Imelda en haar familie ook nog in staat van beschuldiging stellen wegens corruptie.

Door de aanklacht tegen Imelda kan Zwitserland de bevriezing van tegoeden ter waarde van 350 miljoen dollar van de familie Marcos, die zij volgens de Filippijnse regering op oneigenlijke wijze had verkregen, verlengen. Bij langer uitblijven van een aanklacht zou dit krachtens de Zwitserse wet niet hebben gekund.

Twee Filippijnse seantoren hebben gisteren voorgesteld om een commissie af te schaffen die de bezittingen van de familie Marcos moest onderzoeken. Volgens hen is de commissie onbekwaam gebleken. De regering van president Cory Aquino verdenkt de familie Marcos ervan bezittingen ter waarde van tien miljard dollar te hebben gestolen of verduisterd. De commissie heeft hiervan naar eigen zeggen 450 miljoen dollar opgespoord. (Reuter, AP, UPI)