Cresson: Japanse autofabrieken welkom

PARIJS, 2 aug. - De Franse premier Edith Cresson staat positief tegenover de eventuele vestiging van Japanse autofabrieken in Frankrijk. Cresson zei dit gisteren op een persconferentie over het akkoord tussen de Europese Gemeenschap en Japan over de beperking van de Japanse auto-export naar de EG dat ze bevredigend noemde.

Premier Cresson liet zich nog enkele weken geleden negatief uit over de Japnners “die als mieren werken” en “wier cultuur wij niet willen overnemen”. Maar nu er een akkoord is “na een gevecht van drie jaar” zei Cresson geen bezwaar te hebben tegen Japanse autoproduktie in Frankrijk. De Franse minister van industrie Dominique Strauss-Kahn voegde daar aan toe dat er “geen reden is de fout te herhalen die Frankrijk tien jaar geleden maakte”. De regering in Parijs wees toen een plan van Ford Europe en General Motors voor de bouw van een autofabriek in de Elzas af onder druk van de Franse autofabrikanten.

De voldoening van de regering over het akkoord tussen de EG en Japan dat voorziet in een beperking van het Japanse aandeel op de Europese automarkt in 2000 tot 16 procent, wordt niet algemeen gedeeld. Jacques Calvet, de president van Peugeot-Citroen noemde het verwerpelijk en voorspelde dat tienduizenden arbeidsplaatsen in de Europese autoindustrie verloren zullen gaan. Calvet stelde president Mitterrand verantwoordelijk voor de gevolgen. Daarentegen toonde Raymond Levy, de president-directeur van Renault zich wel tevreden.

De Franse communistische partij en enkele socialistische afgevaardigden spraken van een 'Industrieel Munchen'.