'CIA al 5 jaar op de hoogte'; Getuigen in VS: regering dekte BCCI-zaak toe

WASHINGTON-LONDEN-BANGKOK,2 AUG. De Amerikaanse inlichtingendienst CIA, het ministerie van financien en dat van justitie hebben de crimimele activiteiten van de Bank of Credit and Commerce International (BCCI) jarenlang toegedekt. Dat hebben verscheidene getuigen gisteren verklaard tegenover een commissie van de Amerikaanse Senaat.

Volgens deze getuigen was de regering van de VS op de hoogte van de criminele activiteiten maar heeft ze er niets tegen ondernomen.

In Washington heeft senator John Kerry (Democraat, Massachussetts) naar eigen zeggen beslag weten te leggen op een officieel document waaruit zou blijken dat de geheime dienst CIA al vijf jaar geleden wist dat BCCI feitelijk een criminele organisatie was die in het geheim de macht had verworven over een Amerikaanse financiele instelling. De CIA heeft overigens volgens bepaalde onderzoekers zelf ook gebruik gemaakt van de diensten van BCCI.

De Britse krant Fiancial Times meldde vandaag dat de BCCI al tien jaar geleden op zoek was naar computersoftware die het hoofdkwartier in Londen in staat zou stellen geheime rekeningen te openen voor het doen van illegale betalingen.

In Miami (VS) werd bekendgemaakt dat BCCI ook betrokken zou zijn geweest bij de illegale handel in koffie. Het Britse verzekeringshuis Lloyd's heeft vorig jaar een aanklacht ingediend tegen een zakenman uit Florida die met behulp van ongeldige papieren, opgesteld met de hulp van BCCI, voor dertig miljoen dollar aan koffiebonen kon smokkelen langs de Amerikaanse douane.

Britse gerechtelijke onderzoekers naar de van fraude verdachte Bank of Credit and Commerce International (BCCI) hebben de hulp van het publiek ingeroepen. Een ieder die bewijzen op tafel kan leggen die verband houden met de vermeende illegale praktijken van de bank worden verzocht deze te leveren.

Het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de Fed, heeft opgeroepen tot een scherpere controle van de Amerikaanse bankautoriteiten op de activiteiten van buitenlandse banken in de VS. BCCI wordt onder meer verdacht van het op ongeoorloofde wijze verkrijgen van alle aandelen van een Amerikaanse bank.

Een van de grootste heronebazen ter wereld, de vanuit Birma opererende Khun Sa, blijkt volgens bronnen in Thailand regelmatig cheques op de BCCI te hebben getrokken. Khun Sa is in de VS bij afwezigheid veroordeeld voor drugssmokkel. (Reuter, AP, AFP)