Chili en Argentinie regelen grensdisputen

BUENOS AIRES, 2 AUG. Chili en Argentinie zullen 23 van hun 24 grensgeschillen bijleggen tijdens het driedaagse bezoek van de Chileense president Aylwin aan Argentinie, dat gisteren begon. Het Boliviaanse parlement heeft Chili ervan beschuldigd zijn grens illegaal te wijzigen.

Chili en Argentinie delen een grens van ruim 3.000 kilometer. Regeling van de geschillen moet de weg vrij maken voor het sluiten van een aantal politieke en economische akkoorden, waaronder de levering van Argentijns aardgas aan Chili.

In 1978 raakten beide landen bijna in oorlog nadat een internationale arbritragecommissie drie eilandjes in de Atlantische monding van het Beagle-kanaal - Lennox, Nueva en Picton - aan Chili had toegewezen. Argentinie accepteerde deze beslissing niet, zond troepen naar de grens en liet haar marine oefenen voor de Chileense kust. Argentinie is al meer dan een eeuw met Chili in conflict over het Beagle-kanaal, een strategische doorvaart tussen de Atlantische en Stille Oceaan, ten noorden van Kaap Hoorn. Na bemiddeling van het Vaticaan gaf Argentinie in 1984 zijn aanspraak op de eilandjes op, terwijl Chili afzag van zijn aanspraken op visserij en delfstofwinning in de 200-mijls zone daaromheen.

President Patricio Aylwin en zijn Argentijnse collega Carlos Menem zullen zich niet uitspreken over het resterende grensconflict over het grensverloop in de Laguna del Desierto, een hooggelegen merengebied in de uiterst dunbevolkte zuidelijke Andes, nabij de berg O'Higgins. Een arbitragecommissie buigt zich thans nog over dit geschil.

Zowel door Chileense als Boliviaanse woordvoerders werd gisteren ontkend dat beide landen troepen naar hun gemeenschappelijke grensgebied hadden gestuurd. Boliviaanse kranten meldden dit, nadat het Boliviaanse parlement Chileense mijnbouwers ervan had beschuldigd grenspalen verplaatst te hebben. Het gebied in het zuiden van Bolivia is rijk aan de delfstoffen goud, koper, zilver en zwavel.

In de oorlog tussen Chili en Bolivia (en Peru), die uitbrak in 1879, annexeerde Chili de Boliviaanse provincie Antofagasta, waardoor Bolivia zijn aan de Stille Oceaan grenzende grondgebied kwijt raakte en nu geheel door andere landen omsloten is. In 1904 werden de huidige grenzen vastgesteld. Chili en Bolivia onderhouden geen contacten op ambassadeursniveau meer, nadat Bolivia in 1964 Chili ervan had beschuldigd de loop van een rivier illegaal in zijn voordeel gewijzigd te hebben.

Bolivia heeft sindsdien regelmatig opnieuw een doorgang geeis naar de oceaan en gedreigd die desnoods gewapenderhand te veroveren. (Reuter)