Britse expertise voor Moskouse beurs

De Britse minister van financien Norman Lamont, die op een onderzoeksmissie is voor de groep van de zeven grootste industrielanden, bezocht gisteren de nieuwe goederenbeurs van de Sovjet-Unie en bood daar aan enige expertise te leveren.

Het vierdaags bezoek van Lamont is een uitvloeisel van de vorige maand gehouden bijeenkomst van de Groep van Zeven in Londen, waar de leiders van de zeven rijkste landen van de wereld onder meer overeenkwamen om hun ministers van financien naar Moskou te sturen om zich een oordeel te vormen over de economische hervormingen van de Sovjet-Unie en daar advies te verschaffen.

Op het programma van Lamont staat nu een ontmoeting met president Michail Gorbatsjov die net de topontmoeting achter de rug heeft met de Amerikaanse president George Bush en de leiders van een aantal Sovjet-republieken, onder wie Boris Jeltsin van de grote grondstofrijke Russische federatie.

Lamont werd enige minuten voordat de handel om 9 uur GMT begon, rondgeleid op de goederen- en grondstoffenbeurs door de directeur van de beurs, Konstantin Borovoy.

Tijdens deze ontmoeting onder vier ogen bood Lamont aan Borovoy de steun van Britse deskundigen aan, maar hij vertelde er niet bij of die uit het overheidsapparaat of uit de zakenwereld zouden komen.

“De minister van financien stelde voor om een commissie te sturen om ons te helpen bij de organisatie van de beurs”, zei Borovoy in een interview.

“Wij hebben geen geld nodig”, aldus Borovoy, maar hij verwelkomde het aanbod om te worden geadviseerd.

De beurs, de grootste van meer dan honderd die het afgelopen jaar als paddestoelen uit de grond zijn gerezen, handelt in voedsel, olie, bouwmaterialen en andere goederen en ook een aantal consumptieartikelen. Volgens Borovoy is er per dag een omzet ter waarde van ongeveer een miljard roebels (1,6 miljard dollar tegen de officiele koers).

“Het is een gekkenhuis als het hier begint”, vertelde Borovoy aan Lamont

Makelaars in hemdsmouwen inspecteerden leren riemen, flessen parfum en andere artikelen die uitgestald zijn als monsters van de produkten die in enorme hoeveelheden beschikbaar zijn om te worden geveild.

Vanaf een balkon dat uitkijkt over het atrium van drie verdiepingen, een voormalig postkantoor ter grootte van een voetbalveld, blikt een marmeren borstbeeld van Lenin over het schouwspel.

Op Lamonts programma staat nog een ontmoeting met Sovjet ondernemers in Moskou en een bezoek aan een fabriek die schotels voor satelietontvangers maakt. Zaterdag zal hij naar de Oekraense hoofdstad Kiev reizen om de leiders van die republiek te ontmoeten, boerderijen te bekijken en een wapenfabriek te bezoeken die nu is veranderd in een fabriek waar men consumptiegoederen maakt. (AP)