Blijdschap en droefenis bij verjaardag inval Koeweit

KOEWEIT-STAD, 2 AUG. Aan de vooravond van de eerste verjaardag van de Iraakse inval in Koeweit treuren een man en zijn dochter bij het graf van hun vader en , die in januari door Iraakse soldaten werd doodgeschoten.

Blijdschap over de bevrijding had vannacht evenwel de overhand. Duizenden Koeweiti's schoten met geweren in de lucht en vanaf de minaretten van de moskeeen en uit duizenden kelen klonk het massaal 'Allahu Akbar' (Allah is groot). Evenals bij de bevrijding eind februari reden talloze Koeweiti's luid toeterend over de boulevard van Koeweit-Stad, terwijl ze intussen vaderlandslievende liederen zongen.

Van overheidswege waren er geen speciale herdenkingsplechtigheden georganiseerd. Wel brachten de door de regering gecontroleerde media herdenkingsboodschappen. Veel aandacht was er ook voor de enkele duizenden Koeweiti's die nog vermist zijn en waarschijnlijk nog in Irak verblijven. Irak heeft dit niet ontkend maar volgens Bagdad weigert Koeweit deze verloren zonen terug te nemen.

Vanmorgen, wellicht mede door de temperatuur die tot ruim boven de 40 graden Celsius steeg, was het zeer rustig op straat. “We willen gewoon vergeten wat er is gebeurd. Daarom zijn er geen parades of dat soort dingen”, aldus een Koeweitse man. Een andere man betwistte dit: “We zullen niet vergeten wat ze ons en onze mensen hebben aangedaan. We zullen het niet vergeven en niet vergeten.”

Koeweit kampt nog steeds met de economische ontwrichting die de Iraakse bezetting in het land heeft aangericht. Het grootste probleem blijft het blussen van de door de Irakezen aangestoken gigantische oliebranden. De Amerikaanse minister van financien maakte verder gisteren bekend dat Koeweit en Saoedi-Arabie de VS samen nog 7,5 miljard dollar verschuldigd zijn voor de kosten van de Golfoorlog. Koeweit heeft tot dusverre 12,5 miljard dollar betaald en Saoedi-Arabie 12,7 miljard. (Foto Reuter)