Beter dan verwacht resultaat van Akzo stimuleert beurs

ROTTERDAM, 2 AUG. Beter dan verwachte kwartaalresultaten van Akzo zorgden ervoor dat de Amsterdamse beurs vanmorgen het drukkende effect van een lager slot op Wall Street van zich af wist te schudden.

AMSTERDAM Akzo, dat gisteren sloot op 116,50 gulden, was omstreeks het middaguur 1,40 gulden hoger bij gemiddelde omzetten. Het chemieconcern maakte bekend dat het resultaat over het tweede kwartaal met 7,6 procent is gedaald tot 190,5 miljoen gulden, inclusief een buitengewoon verlies van 1,8 miljoen gulden.

“Uitstekende cijfers”, was het oordeel van een handelaar. Analisten verwachtten dat Akzo een winst voor buitengewone posten zou boeken van circa 170 miljoen gulden. De CBS-stemmingsindex, die gisteren sloot op 93,7 punten was om 13.00 uur 0,1 punt hoger.

Handelaren zeiden dat beleggers zich nog steeds afwachtend opstellen als gevolg van de vrees dat de Duitse rente - gevolgd door de Nederlandse - zal stijgen. De beter dan verwachte resultaten van Philips en Akzo kunnen daar geen verandering in brengen.

DSM, dat gisteren kwam met teleurstellende kwartaalcijfers noteerde 2,65 gulden ex-dividend (interim) en was omstreeks het middaguur 3,30 gulden lager.

HCS, waarvan de handel vandaag weer werd hervat, was om 12.30 uur dertig cent lager op 3,70 gulden. Het automatiseringsbedrijf kwam gisteren met details over een onderhandse aandelenemissie. De emissie van 51 miljoen aandelen gaat tegen een koers van 2,50 gulden per aandeel naar de drie banken en drie grootaandeelhouders.

De Amsterdamse effectenbeurs schrapte gisteren alle transacties in HCS nadat de koers woensdag kelderde van vier gulden naar 2,60 gulden. De beurs zei dat niet alle belegger dezelfde informatie bezaten over de herstructureringsplannen van HCS.

Philips moest vanmorgen vijftig cent prijsgeven. Philips sloot gisteren 1,40 gulden hoger sloot bij een recordomzet van 4,2 miljoen stuks op 34,40 gulden, waarmee het vorige week behaalde hoogtepunt met tachtig cent werd verbeterd. Het elektronicaconcern maakte bekend dat het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening over het tweede kwartaal was gestegen tot 187 miljoen gulden, tegen 37 miljoen een jaar geleden.

Een reden voor de teruglopende koers van Philips was ondermeer dat het beter dan verwachte kwartaalresultaat al voor een deel in de beurskoers was verdisconteerd. Vooral Amerikaanse en Britse beleggers hebben de koers van het elektronicaconcern de afgelopen weken fors ondersteund in de verwachting dat Philips goede kwartaalcijfers zou laten zien.

De financiele waarden liggen de laatste tijd goed, wat bleek uit de koers van ABN Amro dat met een winst vijftig cent op 40,40 gulden omstreeks het middaguur weer een nieuw jaarrecord vestigde.

Opvallend was vanmorgen verder de verdere afbrokkeling van Medicopharma (slot gisteren: 29 gulden), dat 1,50 gulden moest prijsgeven. Op 18 juli maakte de farmaceutische groothandel bekend dat over het eerste halfjaar op verlies wordt gerekend. De koers in nu gedaald tot het laagste niveau sedert 1987.

Een opmerkelijk groei-aandeel en favoriet van analisten is Vereenigde Glas (voor 66 procent eigendom van het Franse BSN concern), dat gisteren zes gulden hoger sloot op 421 gulden. Vanmorgen kwam daar nog drie gulden bij, waardoor het aandeel de hoogste koers aller tijden bereikte. Hoewel Ver. Glas voorzichtig is met het geven van een winstprognose lijkt ook voor 1991 verdere winststijging mogelijk. De laatste jaren is, door de toegenomen aandacht voor het milieu, de vraag naar het milieu-vriendelijke glas als verpakking vergroot. Bovendien profiteert Vereenigde Glas van de recente overeenkomst tussen overheid en de verpakkingsindustrie om tot een reducering te komen van verpakkingsafval. Ook lijkt verdere stijging van de export mogelijk dankzij de toenemende Duitse vraag. HPD-Effecten schat dat de winst per aandeel dit jaar kan uitkomen op 42,76 gulden, tegen 38,60 in 1990. De commissionair acht een koers-winstverhouding van tien niet bijzonder hoog, zodat het aandeel nog verder kan stijgen.

NEW YORK De koersen op Wall Street onderbraken een opmars van drie dagen. Lagere obligatiekoersen drukten de stemming. Bovendien stelden beleggers zich terughoudend op in afwachting van de werkgelegenheidscijfers over juli die vanmiddag werden gepubliceerd. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot 7,15 punten lager op 3.024,82.

LONDEN De koersen in Londen bewogen zich vanmorgen in een nauwe bandbreedte van vijf punten van het FT-100-koersgemiddelde. Handelaren zeiden dat de koersen na de recente rally pas weer verder kunnen stijgen na gunstige cijfers over de economie. De graadmeter (slot gisteren: 2.591,7) was om 12.30 uur 4,2 punt hoger.

FRANKFURT Frankfurt was vanmorgen lager. Handelaren schreven de lagere koersen toe aan het naderende weekeinde en aan de voortdurende vrees voor een renteverhoging in Duitsland. Het Dax-30-koersgemiddelde (slot: 1.622,56) was negen punten lager.

TOKIO Tokio sloot lager bij dunne handel. De meeste beleggers namen een afwachtende houding aan. De meeste aan- en verkopen waren gerelateerd aan termijncontracten. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 44,76 punten lager op 24.027,97.