Besiktas ziet uit naar duels met PSV

HALSTEREN, 2 AUG. De eerste reactie van trainer Gordon Milne op de loting voor de Europa Cup I, die zijn club Besiktas vorige maand aan PSV koppelde, luidde bepaald anders dan die van Kees Ploegsma. Bij de manager van de Eindhovense club doemde alweer het spookbeeld van een vroege uitschakeling op, Milne verklaarde gisteren na afloop van de eerste oefenwedstrijd in Nederland (2-1 winst op hoofdklasser Halsteren) nog eens “very happy” te zijn met het duel tussen de Turkse en Nederlandse landskampioenen. De oefentrip door het land van de aanstaande tegenstander moet op 18 september in Istanbul leiden tot een spektakelstuk.

De trainingsstage in Nederland, die Besiktas verder nog langs NEC, AZ, TOP, Willem II en FC Twente voert, biedt PSV volop de gelegenheid de kracht van de Turkse club te bestuderen. Maar bij Besiktas maakt niemand zich daar zorgen over. “Want nu kunnen wij PSV ook eens bekijken”, aldus de verklaring aan het adres van wedstrijdmakelaar Bob Maaskant. Maaskant legde Besiktas al voor de loting in Geneve contractueel vast voor een stage door Nederland, maar hij hoefde door de Turkse zelfverzekerdheid geen moment te twijfelen aan naleving van de verplichtingen.

De bijna-stunt van Galatasaray in het seizoen '87-'88 heeft ongetwijfeld voeding gegeven aan het optimisme dat nu bij Besiktas heerst. Destijds ontsnapte PSV in het voetbalmaffe Istanbul aan een uitschakeling in de eerste ronde door 'slechts' met 2-0 te verliezen. Op 18 september staat de Eindhovenaren een al even warm onthaal te wachten als alle 45.000 plaatsen in het Inonu-stadion, waarin zich bij competitiewedstrijden van Besiktas gemiddeld tussen de 20.000 en 25.000 toeschouwers verzamelen, bezet zijn. Een journalist van de Turkse krant Hurriyet wist gisteren te vertellen dat zich bij een volle bezetting haast angstwekkende taferelen afspelen. “Als Besiktas tegen aartsvijand Galatasaray speelt is het stadion ook altijd vol. Het is dan voor de tegenstander een hel. PSV zal daar ook doorheen moeten.”

Temidden van al die Turkse heetbloedigheid houdt Gordon Milne zich nu al voor het vijfde seizoen staande. Milne was als voetballer actief bij Liverpool en het Engelse nationale team en startte zijn trainersloopbaan bij Coventry City. Vijf jaar later maakte hij de overstap naar Leicester City om die club vervolgens na vijf jaar te verruilen voor een avontuur in Turkije. “Daar had ik een moeilijke start”, zegt de trainer nu. Milne stond zeker in het begin te boek als iemand die het voetbal te 'cool' benaderde, een doodzonde in de ogen van de supporters voor wie voetbal een vlucht uit het doorgaans noodlijdende bestaan is.

Want Besiktas Jimmastiek Kulubu is een echte volksclub en pas toen Milne zich dat begon te realiseren en zich bij doelpunten van zijn club met triomfsprongetjes naast de dugout conformeerde aan de Turkse beleving van het voetbal sloten de fans hem in de armen. Thans kan Milne al helemaal niet stuk bij de supporters want hij leidde Besiktas voor de tweede achtereenvolgende keer naar het kampioenschap, tevens de zevende landstitel in de historie van de club. De aanhang van Besiktas beschouwt de machtsgreep van hun club vooral als een overwinning op Galatasaray en Fehnerbahce, de andere twee voetbalteams uit Istanbul die te boek staan als de meer elitaire clubs van middenstanders (Fehnerbahce) en notabelen (Galatasaray).

Inmiddels is Milne tevens gewend geraakt aan de krampachtige pogingen van de club, en dan met name van de eigenzinnige voorzitter Soleyman Seba, de concurrentie de loef af te steken. Seba wordt door de supporters van Besiktas wel 'de dictator' genoemd maar tegelijkertijd door hen in de roes van de recente successen op handen gedragen. Gordon Milne heeft wat meer moeite met de handelwijze van zijn voorzitter. Zijn impulsiviteit kwam onlangs nog aan het daglicht toen Milne na een vakantie in Zwitserland op de training twee Poolse voetballers aantrof. Jaroslav Bako moet keeper Engin Ipekoglu (voor ruim 1 miljoen verkocht aan Fehnerbahce) doen vergeten terwijl Zeyer Adam als opvolger geldt van linkermiddenvelder Alan Walsh die na twee seizoenen bij Besiktas naar Bristol City vertrok. Voor Adam betaalde Besiktas 1,2 miljoen dollar aan de Poolse landskampioen Zaglebie Lubin.

Vooralsnog is Milne niet ontevreden over de wijze waarop de twee nieuwelingen zich in het team hebben ingepast. Ofschoon hij nog speurt naar een voorhoedespeler (“onze aanval is nog wat magertjes”) vertrouwt Milne op de kwaliteiten van het huidige elftal, dat de afgelopen vijf jaar nauwelijks wijzigingen heeft ondergaan. Binnen de hechte eenheid die Milne in die tijd heeft gesmeed, gelden Feyyaz (tegen Halsteren tweemaal scorend), aanvoerder Riza en Metin in Turkije als absolute vedetten. De laatste houdt er zelfs 'Romario-neigingen' op na maar is een zekere keus voor de duels met PSV waarover Milne zegt: “Een aantrekkelijke ontmoeting waarbij wij, zeker in Istanbul, niet kansloos zijn. Ik heb als trainer bij Coventry City vaak verloren van het Ipswich Town van Bobby Robson. Nu kunnen we eens in een totaal andere omgeving de degens kruisen.”