Bekende Egyptische auteur Yousouf Idris (64) overleden

KARO, 2 AUG. Yousouf Idris, een van Egypte's beroemdste schrijvers, is gisteren in een Londens ziekenhuis aan een hartstilstand overleden. Hij was 64 jaar. Zijn lichaam wordt vandaag naar Egypte gevlogen, waar hij begraven wordt. Idris was in Londen voor een behandeling na een hersenbloeding.

Idris was vooral bekend door zijn toneelstukken (met een sterke anti-Israelische strekking) en korte verhalen. Hij werd beschouwd als de evenknie van de Egyptische winnaar van de Nobelprijs voor de literatuur uit 1988, Naghib Mahfouz. Idris protesteerde tegen die prijsuitreiking, en zei dat hij de Nobelprijs eigenlijk had verdiend, maar dat de jury hem had gepasseerd vanwege zijn sterke anti-Israelische opinies.

Idris begon zijn literaire carriere als journalist en hij schreef tot aan zijn ziekte een column in het prestigieuze dagblad Al-Ahram. Hij schreef negen toneelstukken en elf bundels met korte verhalen, die in 24 talen zijn vertaald. De beroemdste verhalen bundel is Arkhas Layali, in het Engels vertaald als Cheapest Nights. In het Nederlands is alleen de roman Al-Haram vertaald, die bij Ambo onder de titel Taboe verscheen. Idris schreef openhartig over zijn gevoelens over de onenigheid in de Arabische wereld, en over de problemen van arme Egyptenaren. (Reuter, AP)