Akzo: 10 pct winstdaling

AMSTERDAM, 2 AUG. Akzo voorspelt dat de winst van het chemieconcern dit jaar “ongeveer tien procent lager zal uitvallen”. Daarmee steekt Akzo gunstig af bij DSM die gisteren een winstdaling van 31 procent voorpelde. Voorspellingen over het dividend wil Akzo niet geven. Maar dr. S. Bergsma van de groepsraad zei vanochtend tijdens een toelichting op de halfjaarcijfers dat een dividend van tussen de 35 en 40 procent van de nettowinst voor Akzo normaal is.

In het tweede kwartaal van dit jaar is de winst met zeven procent gedaald tot 190,5 miljoen gulden. In dezelfde periode van vorig jaar verdiende het concern nog 205,7 miljoen gulden. Bergsma zei vandaag dat Akzo “niet ontevreden” is met deze resultaten. Op de beurs noteerde Akzo rond het middaguur 1,40 gulden boven de slotkoers van gisteren 116,50 gulden.

Bergsma onderstreepte dat de resultaten weliswaar achterblijven bij die van de eerste helft van 1990, maar wel beter zijn dan die over de laatste helft van het jaar. Die verbetering is een gevolg van de beeindiging van de staalkoordproduktie in Duitsland en de vermindering van de financieringslasten in Brazilie.

De verliezen bij de Spaanse dochteronderneming La Seda waren mede verantwoordelijk voor het achterblijven van de resultaten in de vezeldivisie. Het bedrijfsresultaat kwam elf procent lager uit op 324,5 miljoen gulden tegen 363,4 miljoen gulden vorig jaar. De omzet bleef nagenoeg gelijk op 4,31 miljard gulden. In de eerste zes maanden van het jaar daalde de nettowinst van 407,4 miljoen gulden tot 382,7 miljoen gulden. en zakte het bedrijfsresultaat van 738,6 miljoen gulden tot 621,1 miljoen gulden. De omzet daalde met vier procent van 9 miljard tot 8,54 miljard.