Winstherstel Philips zet door ondanks tegenvallers

EINDHOVEN, 1 AUG. Philips heeft het herstel van de winstgevendheid, dat in het eerste kwartaal aarzelend op gang kwam, in het tweede kwartaal voortgezet. Het bedrijf kruipt daarmee verder uit de financiele gevarenzone.

In het tweede kwartaal heeft de onderneming een winst van 187 miljoen gulden uit gewone bedrijfsuitoefening geboekt. In het vergelijkbare kwartaal van vorig jaar was dat 37 miljoen gulden. Het eerste kwartaal gaf al een operationele winst van 135 miljoen te zien.

Het resultaat over het tweede kwartaal valt beduidend hoger uit dan verwacht. Analisten hadden op een operationele winst van tussen 50 en 100 miljoen gulden gerekend. De koers van Philips profiteerde onmiddellijk van de meevaller. Philips sloot gisteren op 33 gulden en noteerde rondom het middaguur 34,10 gulden. Een jaar geleden gingen Philipsstukken nog voor 18,90 van de hand.

Het operationele resultaat uit het tweede kwartaal plus een buitengewone bate van 365 miljoen gulden uit verkoop van het belang in de joint venture Whirlpool International brengt de nettowinst voor het eerste half jaar op 687 miljoen gulden. In de eerste helft van 1990 bedroeg de nettowinst 373 miljoen gulden, waarin een buitengewone bate van 330 miljoen gulden was verwerkt.De florissante kwartaalcijfers bevatten ook een opmerkelijke tegenvaller. De divisie consumentenelektronica, die zich in het afgelopen anderhalf jaar heeft ontwikkeld tot de grote steun van het concern, moest in het afgelopen kwartaal een omzetdaling van 5 procent incasseren.