Vrouwen India sterven door conflicten over de bruidsschat

NEW DELHI, 1 AUG. Meer dan 11.000 jonge Indiase vrouwen hebben de afgelopen drie jaar zelfmoord gepleegd of zijn vermoord in verband met conflicten over de hoogte van hun bruidsschat. Dit blijkt uit officiele cijfers, die gisteren zijn verstrekt aan Indiase parlementariers.

Uit de cijfers valt op te maken dat in steeds meer gevallen de familie van de bruidegom een steeds hogere bruidsschat eist van de familie van de bruid. Sinds 1961 verbiedt de Indiase wet het vragen van een bruidsschat bij een huwelijk, maar deze gewoonte is in de praktijk nooit verdwenen.

“Wij zijn zo arm, wij konden de bruidsschat niet geven om mijn kind te redden”, zo klaagde onlangs de moeder van een 21-jarige pas gehuwde vrouw die plotseling dood was aangetroffen.

Het aantal doden in de periode van 1988-1990 dat kon worden toegeschreven aan conflicten over de bruidsschat bedroeg in totaal 11.259. Ten minste 4.038 vrouwen pleegden uit wanhoop zelfmoord, terwijl de meeste anderen om het leven werden gebracht. De werkelijke aantallen zijn vermoedelijk nog hoger, maar veel mensen verzwijgen de oorzaak van de dood van hun familielid. Families die niet in staat zijn om de afgesproken bruidsschat te voldoen, staan in laag aanzien. Zij en niet degenen die de hoge bruidsschat eisen, worden sociaal gestigmatiseerd.

De omvang van de bruidsschat loopt zeer uiteen. In de betere kringen is het niet ongebruikelijk om een heel huis met de bruid mee te geven. Anderen verlangen statussymbolen zoals videorecorders en stereo-installaties. De armsten proberen potten, pannen of eenvoudige sieraden bij elkaar te krijgen om hun dochters mee te geven.

Eenmaal gehuwde vrouwen trekken van oudsher in bij de familie van hun echtgenoot. Daar worden ze geacht hun schoonmoeder te gehoorzamen. Niet zelden volgen er kort na de verhuizing van de jonge bruid aanvullende eisen ten aanzien van de bruidsschat of ernstige ruzies over niet onmiddellijk nagekomen beloftes over de omvang daarvan. (Reuter)