Trackball met tegenwerking voor licht computeren

Computers met muisbesturing hebben een nadeel: voor het bewegen van de muis heeft men een tafelblad nodig. Vandaar dat draagbare computers meestal worden uitgevoerd met een zogeheten trackball: een muis in de vorm van een kogel die met de vingers gerold kan worden. De vele bewegingen die de bal kan maken komen echter nogal eens in conflict met de veel beperktere bewegingen die de cursor aankan (alleen in een rechte lijn). Een voortdurend verspringende cursor is het resultaat. Dat is te voorkomen door bepaalde routes gemakkelijker te maken dan andere. Het Instituut voor Perceptie Onderzoek (IPO) in Eindhoven - een samenwerkingsverband tussen Philips en de Technische Universiteit Eindhoven - heeft een trackball met terugkoppeling ontwikkeld. Wil de gebruiker een kant op die niet zinvol is, dan voelt hij een tegenkracht in de bal.

De trackball bestaat uit een sensor en motor die de cursorpositie bepaalt en krachtterugkoppeling geeft in horizontale en vertikale richting. Omwegen kunnen vermeden worden en de reactietijd van de gebruiker (gemiddeld 175 milliseconden) wordt zo'n dertig procent sneller. Ook worden op deze manier de ogen ontlast. De trackball met terugkoppeling is vooral nuttig voor gebruikers die lang achter een scherm moeten zitten, zoals luchtverkeersleiders. Daarnaast is de toepassing geschikt het analyseren van medische beelden tijdens een operatie, waarbij snel gehandeld moeten worden. Ook motorisch gehandicapten hebben baat bij deze vinding.