Stichting in Zetten betaalt vergoedingen

ZETTEN, 1 AUG. Vier ex-pupillen van de voormalige psychiater- directeur dr. Th.F. van de Heldringstichtingen in Zetten hebben gisteren van het bestuur een onbekend bedrag aan schadevergoeding gekregen. Het bestuur van de stichting heeft de schadevergoeding betaald voor de “geleden materiele en immateriele schade ten gevolge van door hen gesteld seksueel misbruik” gedurende hun verblijf in de Heldringstichting. Hoe hoog de vergoeding is, wilden het bestuur noch de advocaten van de ex-pupillen zeggen.

Volgens een verklaring van het bestuur zijn de schadevergoedingen betaald om “alle partijen niet nog meer leed en onnodige schade toe te brengen”. De ex-pupillen hadden een kort geding aangespannen tegen de tot zes jaar veroordeelde F, wiens strafzaak inmiddels bij de Hoge Raad ligt. Hij werd veroordeeld tot het betalen van vijftienduizend gulden schadevergoeding aan zeven ex-pupillen. Aangezien F. failliet is, eisten zij dat het bestuur de vergoedingen zou betalen. In april gingen de ex-pupillen niet akkoord met het aanbod van het bestuur 3.000 gulden per persoon te betalen. Zij hadden eerder claims varierend van 75.000 tot 150.000 gulden ingediend.

Mr. K. Spaargaren, een van de advocaten, zegt tevreden te zijn met het behaalde resultaat. “Het is voor mijn cliente erkenning van het leed dat zij in Zetten ondervonden heeft. Ik zal namens haar niet verder procederen tegen de Heldringstichtingen.”