Reageerbuisbaby's: geen nadeel van hepatitus-virus

ROTTERDAM, 1 AUG. De hepatitisbesmetting die zich in 1988 heeft voorgedaan bij reageerbuisbevruchting (IVF) in het Dijkzigt Ziekenhuis in Rotterdam heeft voor zover nu valt vast te stellen geen nadelige invloed gehad op de na deze behandeling geboren kinderen.

Prof. dr. A.C. Drogendijk en dr. H.C. van Os melden dit in het Amerikaanse specialistenblad American Journal of Obstetrics en Gynaecology van deze week.

In maart 1988 bleek dat 62 vrouwen die in het Dijkzigt Ziekenhuis een IVF-behandeling kregen was besmet met het hepatitis-B-virus. Dit virus kan onder meer geelzucht en leverontsteking veroorzaken. Ook een deel van de voor de bevruchting gebruikte eicellen was besmet. De oorzaak bleek een bij de behandeling gebruikt kweekvloeistof dat was genfecteerd door bloedplasma van een vrouw. Ei- en zaadcellen werden in een schaaltje met kweekvloeistof bijeen gebracht. Vervolgens werden de bevruchte eicellen, die nog omgeven waren met kweekvloeistof, teruggezet in de baarmoeder.

De vrees bestond dat de infectie zou kunnen leiden tot een grotere kans op miskramen en aangeboren afwijkingen. Maar volgens Van Os en Drogendijk lijken de gevolgen mee te vallen. Ondanks besmetting van het embryo nam de kans op een miskraam niet toe. Infectie van de moeder ging evenmin gepaard met extra risico's. In beide gevallen duurde de zwangerschap even lang als wanneer er geen hepatitis-B-virus in het spel was. Ook kwamen niet vaker aangeboren afwijkingen voor. Zeven van de besmette vrouwen zijn bevallen. Een van de drie vrouwen die een chronische besmetting aan de behandeling overhielden baarde een tweeling. Drogendijk en Van Os waarschuwen wel dat sommige afwijkingen zich pas op lange termijn kunnen openbaren. Daarom zullen de kinderen nog lange tijd regelmatig worden onderzocht.