Raad van bestuur tempert enthousiasme; Consumentenelektronica bederft pret bij Philips

EINDHOVEN, 1 AUG. De florissante kwartaalcijfers die Philips vanochtend bekend heeft gemaakt - een operationeel resultaat van 187 miljoen gulden - bevatten ook een opmerkelijke tegenvaller. De divisie consumentenelektronica, die zich in het afgelopen anderhalf jaar heeft ontwikkeld tot de grote steun van het concern, moest in het afgelopen kwartaal een omzetdaling van 5 procent incasseren.

De divisie, die onder leiding van president Timmer met succes werd gereorganiseerd en nu als model voor de gehele Philips-organisatie geldt, was geheel verantwoordelijk voor een omzetdaling in het eerste halfjaar met 1 procent tot 26 miljard gulden. Volgens drs. H.H.A. Appelo, in de raad van bestuur verantwoordelijk voor financien, kampt de divisie met een tegenvallende markt. Ingrijpende wijzigingen in de divisie zijn niet voorzien.

Consumentenelektronica heeft volgens Appelo last van het oneven jaar 1991: in de even jaren profiteert de divisie van grote evenementen als de Olympische Spelen en het Wereldkampioenschap voetbal die een gunstige invloed hebben op de tv-verkopen.

De verkopen van de divisie - gerekend in volume - stegen, maar Philips heeft veel moeite de marges uit het verleden te handhaven. Op de consumentenmarkt woedt volgens Apello, mede onder invloed van de onzekere economische toekomst, een prijzenslag. In het eerste halfjaar boekte consumentenelektronica een bedrijfsresultaat van 489 miljoen gulden, vergeleken met 825 miljoen in de eerste helft van 1990.

In het eerste kwartaal werden de resultaten van de divisie gedrukt door de overheveling van de zwaar verliesgevende afdeling personal computers. De resultaten bij pc's zijn volgens Appelo echter dramatisch verbeterd. Tot hoever het verlies is teruggebracht wilde hij niet prijsgeven. De resultaten zouden met ongeveer 100 miljoen gulden vooruitgegaan zijn.

Afgezien van de problemen bij consumentenelektronica, toonde Appelo zich terughoudend optimistisch over de ontwikkelingen bij Philips. De resultaten in traditionele probleemgebieden als componten, medische systemen en verlichting zijn met sprongen vooruitgegaan. Ook de resultaten in Brazilie en de Verenigde Staten waren aanleiding voor optimisme. In de VS, waar het verlies op honderden miljoenen dollars lag, zou men zich rondom het 'break even'-punt bevinden.

Evenals tijdens de presentatie van de resultaten over het eerste kwartaal deed Appelo ook vanochtend grote moeite het enthousiasme over de resultaten te temperen. “Het is leuk, het is bemoedigend, maar we zijn er nog lang niet,' waarschuwde hij.