Philips stijgt, DSM daalt na resultaten, beurs iets omhoog

ROTTERDAM, 1 AUG. Philips boekte vanmorgen winst op een gemiddeld hogere effectenbeurs na beter dan verwachte kwartaalcijfers. DSM ging tegen de trend in en noteerde lager na teleurstellende resultaten over het tweede kwartaal.

AMSTERDAM De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs openden vandaag hoger bij grotendeel gemiddelde handel, gestimuleerd door hogere obligatiekoersen en winst op Wall Street. De CBS-stemmingsindex, die gisteren sloot op 93,2 punten, was om 13.00 uur 0,3 punt hoger.

De koers van Philips, dat gisteren sloot op 33 gulden, steeg vanmorgen fors. Het elektronicaconcern noteerde omstreeks het middaguur 1,10 gulden hoger. Voorbeurs maakte Philips bekend dat het resultaat uit normale bedrijfsuitoefening over het tweede kwartaal is uitgekomen op 187 miljoen gulden, tegen 37 miljoen in de onvereenkomstige periode in 1990. Het resultaat was aanzienlijk hoger dan de prognoses van analisten, die hadden voorspeld dat het kwartaalresultaat van Philips zou stijgen tot maximaal vijftig miljoen gulden.

DSM (slot gisteren: 111,10 gulden) moest 2,60 gulden prijsgeven. Het chemieconcern maakte eveneens voorbeurs bekend dat de kwartaalwinst exclusief buitengewone baten daalde tot 134 miljoen gulden, tegen 224 miljoen vorig jaar. Dat cijfer was beneden de verwachtingen van analisten, die een kwartaalresultaat voorspelden van 140 tot 170 miljoen gulden. DSM maakte daarnaast bekend dit jaar “een aanzienlijk lager resultaat” te verwachten.

De commissaris voor de notering schortte vandaag wederom de notering op van aandelen en converteerbare obligaties van HCS Technology in afwachting van een bericht van het bedrijf. HCS-president van de Boogaard zei dat het bedrijf, dat vandaag een buitengewone aandeelhoudersvergadering organiseert, zou komen met details over de aandelenemissie van 127,5 miljoen gulden die gisteren werd aangekondigd als onderdeel van een reddingsplan voor HCS.

De handel in HCS werd gisteren hervat nadat ze ruim vier dagen was opgeschort. De koers stortte in van vier gulden naar 2,60 gulden bij een extreem hoge omzet van 10.795.012 stuks. Het gerucht ging dat een grote verkoper - een van de deelnemende banken - de gegarandeerde aandelenemissie van HCS direct via onderhandse plaatsingen had verkocht. Gezien de genoemde emissieprijs van 2,20 gulden was het aanlokkelijk de stukken alvast voor een hogere prijs te verkopen.

Na wekenlang stil te hebben gelegen komt de handel in Internatio-Muller (IM) weer op gang. IM (slot: 77,50 gulden) won twee gulden. ABN Amro liet weten officieel dat haar onderzoek naar de voor- en nadelen voor IM van een fusie met het handelshuis Hagemeyer voltooid is. “Ach, bankier Jiskoot van ABN Amro is gewoon terug van vakantie”, aldus een handelaar. IM streeft ernaar de conclusies van het rapport en haar eigen reactie daarop volgende week vrijdag te publiceren.

De financiele waarden waren weer gevraagd. Amev, dat gisteren sloot op 50,80 gulden, noteerde omstreeks het middaguur twee dubbeltjes hoger. De verzekeraar maakte gisteravond laat bekend dat zijn dochter in de VS een letter of intent heeft getekend met de Amerikaanse verzekeraat Mutual Benefit Life Insurance voor de aankoop van de divisie collectieve levensverzekeringen. Bij de andere financiele waarden steeg Aegon (slot gisteren: 121,90 gulden) vijftig cent, won Internationale Nederlanden Groep (ING) twee dubbeltjes en was ABN Amro twintig cent hoger. Staal Bankiers steeg twintig cent op 14,20 gulden. De bank, voor 79 procent eigendom van Vendex, maakte gisteren bekend dat na reorganisatie de winst over de eerste zes maanden is gestegen tot 2,6 miljoen gulden, tegen 1,2 miljoen een jaar geleden.

Vliegtuigfabrikant Fokker, die gisteren al 1,30 gulden omhoog schoot op 34 gulden, voegde nog eens zeventig cent aan de koers toe. Fokker verwacht binnenkort in de VS nieuwe orders binnen te halen voor de Fokker-100.

KNP moest nog eens twintig cent terug. De papierfabrikant daalde gisteren 1,10 gulden op 53,80 gulden na een ongunstig rapport van een Brits effectenhuis, maar handelaren zeiden dat de omzetten in KNP duidelijk lager waren dan gisteren toen het fonds het op vijf na meest verhandelde aandeel was.

NEW YORK De aandelenkoersen op Wall Street bouwden gisteren voort op de forse winst van dinsdag en sloten hoger. De grotere fondsen sloten binnen bereik van nieuwe recordhoogtes. Het Dow Jones industrie gemiddelde sloot 8,50 punten hoger op 3.024,82.

LONDEN Na de koersstijgingen van de afgelopen dagen was de fut er vanmorgen een beetje uit in Londen. Zelfs een hoger slot op Wall Street bleek geen inspiratiebron. Om 12.15 uur stond de FT-100 index op 2.590,20.

FRANKFURT De Duitse aandelenkoersen begonnen vandaag op licht hogere noteringen. De Dax-30-index was bij opening 0,5 procent hoger maar viel daarna weer wat terug. Vrees voor een op handel zijnde Duitse renteverhoging doet nog vele beleggers aarzelen, vooral die uit het buitenland.

TOKIO De aandelenkoersen in Tokio moesten vandaag terug bij dunne handel, maar slaagden erin voor de tweede achtereenvolgende dag te sluiten boven de 24.000 punten.