Parlement van Japan zal beursschandaal onderzoeken

TOKIO, 1 AUG. Regering en oppositie in Japan hebben besloten een parlementaire onderzoekscommissie in het leven te roepen die het effectenschandaal rond de uitgekeerde compensatie voor koersverliezen op aandelen zal onderzoeken. De commissie begin vermoedelijk in de tweede helft van deze maand met haar werk, zo is vandaag in Tokio meegedeeld.

Het schandaal breidde zich de laatste paar dagen dusdanig uit dat de druk op de regering-Kaifu om de zaak te onderzoeken alleen maar groter is geworden, hoewel de gevolgen niet te overzien zijn als blijkt dat ook politici bij het schandaal zijn betrokken.

Eerder deze week publiceerden de vier grote effectenmakelaars in Japan en dertien kleinere effectenbedrijven lijsten met namen van bedrijven en instellingen die schadeloos zijn gesteld voor koersverliezen.

Op die lijsten staan ook personen vermeld, maar alleen met hun initialen. Juist deze wijze van vermelden rechtvaardigt het vermoeden dat politici bij de affaire zijn betrokken.

Een van de instellingen die compensatie hebben ontvangen is de Bhoeddistische groepering Soka Gakki, die nauw verbonden is met de oppositiepartij Komeito. (Reuter)