NS zoeken naar conducteurs waar je 'je pet voor afneemt'

DEN HAAG, 1 AUG. De Nederlandse Spoorwegen zijn vandaag begonnen met een wervingsactie voor conducteurs en conductrices. Een speciaal 06-nummer is opengesteld waarop kandidaten een informatiepakket en een sollicatieformulier kunnen aanvragen.

De NS hebben ruim 1.000 nieuwe conducteurs nodig: 425 om de agressie in de trein tegen te gaan, 200 voor het opvangen van natuurlijk verloop en volgend jaar 400, vooruitlopend op de nieuwe dienstregeling in verband met de uitbreidingen de komende jaren bij de Spoorwegen.

Het aantrekken van extra conducteurs wegens de agressie in treinen vloeit voort uit de afspraken die de hoofddirectie van de NS met de vakbonden en het personeel in juni van dit jaar maakte. Dat akkoord werd bereikt nadat het treinpersoneel acties had gevoerd. De aanleiding daarvoor was het doodsteken van een conducteur door een zwartrijder in de trein van Harlingen naar Leeuwarden in mei.

De wervingscampagne van de NS gaat gepaard met televisiespots, advertenties in grote publieksbladen en regionale dagbladen in de Randstad en buitenreclame op 'billboards', abri's en in stations. De leeftijdsgrenzen voor het vak van conducteur zijn veranderd: een verlaging van 21 naar 18 jaar en een verhoging van 40 naar 45 jaar. De NS menen dat de functie daarmee ook voor jongeren en voor vrouwen die opnieuw een baan willen, aantrekkelijk is. De campagne kost bijna twee miljoen gulden en wordt gevoerd onder het motto 'NS zoekt conducteurs en conductrices waar je je pet voor afneemt'.