'Leider Togo assisteert zelf bij martelen'

LOME, 1 AUG. De militaire leider van Togo, generaal Gnassingbe Eyadema, heeft persoonlijk een handje geholpen bij het martelen van politieke gevangenen. Dat hebben afgevaardigden op de nationale conferentie over de politieke toekomst van Togo gisteren verklaard. De afgevaardigden eisten het aftreden van de generaal die nu 24 jaar aan de macht is in dit Westafrikaanse land. Ze eisten bovendien dat hij voor zijn vergrijpen wordt vervolgd.

Het was de eerste keer dat afgevaardigden tijdens de nu ruim twee weken durende nationale conferentie specifieke en gedetailleerde beschuldigingen uitten aan het adres van Eyadema. Nationale conferenties hebben elders in Afrika tot politieke hervormingen geleid waarbij de macht van oude alleenheersers soms flink werd beknot.

Een van de afgevaardigden op de conferentie in Lome zei dat hij speciaal naar de conferentie was gekomen om de wereld vertellen hoe Eyadema een van zijn ouders heeft helpen stenigen. Volgens de afgevaardigde mikte Eyadema op de testikels van het slachtoffer en moedigde hij anderen aan door te gaan totdat het slachtoffer zou zijn overleden.

In de belangrijkste gevangenis van Lome kwamen de gevangenen gisteren in opstand, waarschijnlijk in reactie op de beschuldigingen tijdens de nationale conferentie dat Eyadema de gevangenissen in het land in dodenkampen heeft veranderd. Veiligheidstroepen zouden de gevangenen daarop met traansgas hebben bestookt en bovendien met scherp hebben beschoten. In het universiteitsziekenhuis van Lome zijn gisteren 15 gevangenen opgenomen, enkelen waren zwaar gewond. (AP)