Huis en atelier van Motherwell worden museum

PROVINCETOWN, 1 AUG. Het nalatenschap van 25 miljoen dollar van de onlangs overleden kunstenaar Robert Motherwell wordt gebruikt om zijn huis en atelier in Greenwich, Connecticut als particulier museum in te richten. Ruim duizend van zijn schilderijen worden geschonken aan musea over de hele wereld. Dat heeft directeur R. Rubin verklaard van de Dedalus Foundation, die samen met de echtgenote van Motherwell zijn erfgenaam was.

Volgens Rubin wilde Motherwell dat zijn werk voor het publiek toegankelijk zou blijven en niet in particuliere collecties zou verdwijnen. Het huis moet dan ook behalve museum, ook studiecentrum worden voor kunstenaars en onderzoekers. “Het atelier blijft zo veel mogelijk in de staat behouden waarin het op de dag van zijn dood verkeerde,” aldus Rubin.

Samen met Jackson Pollock en Willem de Kooning was Motherwell een van de drijvende krachten achter het Abstract Expressionisme, waarbij kunstenaars spontaan vanuit het onderbewuste schilderden.