Forse chrysantenstrop voor tuinders

ANGEREN, 1 AUG. Zeker vijftien tuinders verspreid over het hele land zijn ernstig gedupeerd na gebruik van het groeiremmingsmiddel Dazide 85 waardoor honderdduizenden chrysanten zijn verwoest.

De totale schade wordt tot op dit moment geschat op enkele miljoenen guldens. Distributeur en importeur van het middel in Nederland is Brinkman bv die inmiddels alle clienten heeft gewaarschuwd en heeft gevraagd het middel - met op de verpakking een chargenummer met een datum na 1 mei 1991 en verpakkingen zonder chargenummer - terug te sturen.

Dazide 85 wordt in Engeland geproduceerd en heeft het werkzame middel daminozide dat werkt als groeiregulator. Het is van invloed op de groeihormonen van planten en bloemen waardoor bijvoorbeeld de knop van de bloem voller wordt en de chrysanten niet teveel in de lengte groeien.

Een van de gedupeerden is tuinder H. van Gellecum uit Angeren. “Zes dagen geleden spoot ik het middel op de chrysanten. Na enige dagen kregen de bladeren aan de randen een geelverkleuring. Na een week waren alle bloemen volledig bruin en verbrand en was ik behoorlijk overstuur”. Ook in het Westland zijn verschillende tuinders getroffen.

Het gaat in het bedrijf van Van Gellecum om 350.000 takken die op de veiling per tak ten minste veertig cent opleveren. De totale schade in dit bedrijf wordt geschat op 140.000 gulden. “Ik wist in eerste instantie niet wat er aan de hand was. Ik dacht dat ik misschien te weinig mest had gebruikt. Maar toen hoorde ik dat collega's hetzelfde probleem hebben en dat het aan Dazide 85 moet hebben gelegen. Het is een complete ramp”.

Niet bekend

Over wat er precies is mis gegaan bestaat nog grote onduidelijkheid. Sommigen vermoeden dat bij het afvullen in de fabriek de vulmachine niet goed schoon is geweest en dat nog restanten van de stof herbicide in de machine heeft gezeten. Herbicide bevordert juist de groei en dat maakt dat de bloem zich vanzelf verbrand. Ook is het mogelijk dat het middel in een te geconcentreerde vorm is verspreid waardoor hetzelfde euvel optreedt.

Hoofd verkoop van de importeur Brinkman bv, H. Voorter, zegt dat schade-experts van het bedrijf inmiddels alle gedupeerden heeft bezocht maar dat de precieze oorzaak van de verwoesting nog niet is vastgesteld. De Engelse producent van het middel, FAL , heeft ook monsters genomen en het proefstation in Naaldwijk heeft proeven genomen. Daaruit is gebleken dat er tussen de schade en het middel Dazide verband is. Onderzoeker Van der Hoeven van het proefstation vermoedt ook dat het middel is vervuild met een bestrijdingsmiddel maar heeft nog niet kunnen vaststellen welke herbicide precies voor de schade verantwoordelijk is.