'Berechting drugskartel haalbaar'

PARAMARIBO-ROTTERDAM, 1 AUG. Berechting van de leiders van het Surinaamse drugskartel in Nederland is “zeer wel haalbaar en wenselijk”. De Nederlandse Opiumwet biedt hiertoe volgens de advocaat en voormalig vice-premier van Suriname mr. A.R. Haakmat voldoende mogelijkheden.

In een artikel in deze krant zegt Haakmat dat de medewerking van Nederland aan militair optreden tegen de drugshandel in Suriname “essentieel” is gelet op de mogelijkheden om de Surinaamse drugsmafia in Nederland te berechten.

Haakmat heeft de adviseur van Bouterse H. Herrenberg laten weten geen mogelijkheden te zien om gehoor te geven aan diens verzoek een kort geding tegen NRC Handelsblad aan te spannen om zijn naam “van blaam te kunnen zuiveren”. Herrenberg, aldus het bericht van afgelopen zaterdag, is volgens verscheidene getuigen betrokken bij cocanehandel. Volgens Haakmat zijn de gedane beschuldigingen voldoende aannemelijk gemaakt. Haakmat schrijft dat “onwrikbaar vaststaat dat Suriname thans geheel in de greep van de cocanemafia is”.

De Amerikaanse ambassade in Paramaribo ontkent dat VS-ambassadeur J. Leonard tegenover de Surinaamse autoriteiten heeft gezegd dat er geen Amerikaans rapport over de drugshandel in Suriname bestaat. Dinsdag verwees de Surinaamse minister van buitenlandse zaken R. Ramlakhan de beschuldigingen over de cocanehandel naar “het rijk der fabelen” omdat de Amerikanen hem zouden hebben gezegd dat er geen belastend materiaal is.

Het Militair Gezag heeft aangekondigd dat legerleider Bouterse vrijdagmorgen zijn manschappen zal toespreken over de drugshandel. Hij spreekt tevens over “actuele politieke zaken”.