Bedrijvigheid in VS stijgt, herstel economie

WASHINGTON, 1 AUG. De Amerikaanse economie kruipt langzaam maar gestaag uit haar dal. Dit blijkt uit de meest recente publicatie van de index van de belangrijkste economische indicatoren, de barometer voor de economie van de Verenigde Staten.

De index, die aan de hand van elf economische componenten de bedrijvigheid in een bepaalde maand berekent, steeg in juni voor de vijfde opeenvolgende maand met 0,5 procent. De elf indicatoren worden geacht de economische activiteit voor de komende zes tot negen maanden aan te geven. Er werd voor juni een stijging van 0,6 procent verwacht.

In mei vertoonde de index een stijging van 0,8 procent. De stijging in april is herzien van 0,4 procent tot 0,3 procent, nadat voor deze maand eerder een stijging met 0,6 procent was opgegeven.

Hoewel de index sinds juni 1990 met 1,8 procent is gedaald, steeg hij de laatste zes maanden met 3,0 procent. Daarmee kwam de index juni 1991 uit op 143,6 procent van het uitgangspunt van 1982. Augustus 1990 werd nog 144,4 procent gemeten.

De verlenging van de gemiddelde werkweek leverde in juni de grootste bijdrage aan de stijging. Ook de verwachtingen van de consumenten trokken aan. Een van de belangrijkste indicatoren uit de index, de orders van fabrikanten van consumentengoederen, daalde in juni echter terwijl hij in mei nog steeg. In mei draagden zes van de elf indicatoren bij tot een stijging van de index, in juni nog maar vijf. Een indicator bleef in juni ongewijzigd.

Het aantrekken van de Amerikaanse economie zal zich dit keer, zo verwachten analisten, minder snel voltrekken dan de vorige acht keer dat de Amerikaanse economie sinds 1945 uit een dal opklom. Toen was het gemiddelde groeitempo steeds zes procent. Voor de tweede helft van 1991 wordt slechts een groei van 2,5 tot drie procent verwacht. Sommige economen denken zelfs dat de huidige groei slechts een tijdelijke opleving in een aanhoudende recessie zal blijken te zijn. (AP, UPI)