FNV-voorzitter onthult standbeeld in Suriname

PARAMARIBO, 29 JULI. Bij de onthulling van een standbeeld van de vermoorde Surinaamse vakbondsleider Cyrill Daal heeft FNV-voorzitter J.

Stekelenburg gisteren de hoop uitgesproken dat het recht in Suriname zal zegevieren. “Suriname kampt nog steeds met de naweeen van december 1982. Het recht heeft nog niet zijn juiste loop gehad en de wonden zijn nog niet geheeld”, aldus de FNV-voorzitter, die momenteel in Paramaribo is voor besprekingen met de Surinaamse vakbeweging en politici. Daal werd, evenals veertien andere prominente tegenstanders van het militaire regime, op 8 december 1982 gearresteerd en “op de vlucht doodgeschoten”. Naar de toedracht van de moord is nooit een onderzoek ingesteld. In oktober 1982 zorgde Daal, vanaf 1972 voorzitter van de Moederbond, voor een doorbraak in de democratiseringsbeweging die na de militaire staatsgreep van 1980 voorzichtig op gang was gekomen. Hij organiseerde toen een massabijeenkomst en leverde felle kritiek op het militaire bewind van legerleider Desi Bouterse.