Wanhopige deur zoekt huis op feestelijke vijfde avond Poetry International; Poezie jarige Schierbeek stralend vertaald

Vanavond vanaf 20.00 uur in De Doelen: uitreiking C. Buddingh'-prijs voor Nieuwe Nederlandstalige poezie; 'nacht van haat en liefde'; poezie en muziekprogramma; slagwerkgroep Den Haag.

ROTTERDAM, 29 JUNI. Het was een goede avond, deze vijfde voorleesavond van Poetry International, zei iedereen, en dat was het. Om maar meteen iets feestelijks te noemen: Bert Schierbeek, aan wie het vertaalproject gewijd was dat vanavond werd gepresenteerd, was jarig en werd drie en zeventig. De zaal zong 'Lang zal hij leven'. Hij kreeg een cadeau, een drieluik waarop gedichten van hem waren geschilderd door Frits Jansen en zijn medewerkers. Op het podium zaten allemaal stralende dichters uit heel veel verschillende landen die vertalingen van zijn gedichten hadden gemaakt. Af en toe was er muziek. Ja het was heel feestelijk. Het vertaalproject houdt in dat een aantal van de dichters die deelnemen aan Poetry elke ochtend bij elkaar komen en onder leiding van Willem van Toorn gedichten van Bert Schierbeek vertalen. Dan krijgen ze bijvoorbeeld te lezen: “maar we zouden niet vergeten dat- we hebben gelachen, gelachen hebben- we veel en en dat zal ik niet vergeten- want we hebben gelachen en veel he?” De zaal kon nu horen hoeveel langer zo'n gedicht (er volgen nog 7 regels) wordt in het Farsi, minstens twee keer zo lang. Of hoe sentimenteel Adrian Henri's Engels klinkt en hoe krachtig het Russische zingzeggen van Yunna Moris, en hoe sterk afwisselend Yang Lians Chinees. De laatste groeide overigens al spoedig uit tot een favoriete voorlezer, toen hij voor de derde keer werd aangekondigd kirden twee dames 'oh, leuk!'. Het was een goeiige avond, net een Groningse verjaardag vond presentator Robert Anker. Het was ook de laatste 'echte' voorleesavond, morgenavond lezen alle nog aanwezige dichters een gedicht, er wordt bekend gemaakt of Michael Zeeman, Paul Gellings of Margreet Schouwenaar de Cees Buddingh'-prijs krijgt, er is muziek en misschien, maar dat moet iedereen zelf weten, ook dans. Er werd goed gelezen deze laatste keer. Tonnus Oosterhof voerde ons zacht pratend door de geschiedenis van de mensheid die begon toen een vis aan land ging en dacht “Of zal ik hier nog wat blijven? Droog ben ik nu toch. - Het is wel heerlijk, die zeewind.” Toon Tellegen las de hartverscheurende geschiedenis van een wanhopige deur die een huis zoekt, 'met een drempel en een mat- en een half verscholen houten trap'. In de pauze kon iedereen weer warme gevulde broodjes eten en boeken kopen, al was dat laatste beslist minder dan vorig jaar. Dat kwam omdat het anders was: boekhandel Van Gennep, altijd een extra attractie van het festival omdat ze alle bundels van alle dichters en van een heleboel andere dichters in allerlei gangbare talen verkopen, stond er dit jaar met uitsluitend ramsjboeken. Maar verder ontbrak er eigenlijk niets. ***

    • Marjoleine de Vos