Veiligheidsraad VN eist dat Irak inspecteurs toelaat

NEW YORK- BAGDAD, 29 JUNI. De Veiligheidsraad van de VN heeft Irak gisteren opdracht gegeven VN-inspecteurs onmiddellijk toegang te geven tot nucleair materiaal waarvan ze eerder op de dag opnieuw waren geweerd.

President Bush sprak van schending van het staakt-het-vuren in de oorlog in het Golfgebied. Volgens een Amerikaanse regeringsfunctionaris is er kans op een Amerikaanse militaire actie. “Ik denk dat er een aardige kans is dat we iets gaan doen” tegen Iraks nucleaire installaties, zei de functionaris. Hij achte de kans “groter dan 50-50”. Bush wees erop dat er “onweerlegbaar bewijs” is dat Irak met zijn herhaalde actie tegen de inspecteurs van het Internationaal Atoom Energie Agentschap (IAEA), onder wier toezicht Iraks kernwapenfaciliteiten moeten worden ontmanteld, de voorwaarden van het staakt-het-vuren heeft geschonden. “Gezien vanuit het Amerikaanse standpunt kunnen we deze brute dwingeland niet toestaan terug te komen van dit plechtige akkoord en mensen te bedreigen die daar zijn onder jurisdictie van de Verenigde Naties”. “De man kent geen schaamte”, voegde hij eraan toe. De Veiligheidsraad waarschuwde dat herhaling van de incidenten “ernstige gevolgen” zal hebben. Volgens de raad moet een hoge VN-delegatie naar Irak worden gestuurd die daar op hoog niveau - waarschijnlijk president Saddam Hussein - garanties moet vragen van toekomstige medewerking. Saddam van zijn kant gaf gaf gisteren opdracht de inspecteurs “zonder aarzeling” volledige toegang te geven tot alle plaatsen die ze willen bezoeken. De Iraakse autoriteiten hadden dergelijke garanties al eerder gegeven, nadat de inspecteurs zondag en dinsdag waren geweerd van een legerbasis waarheen eerder vermeend nucleair materiaal was overgebracht. Toen de inspecteurs woensdag tot de basis werden toegelaten, waren deze objecten weer weggehaald. Gisteren werden de inspecteurs niet toegelaten tot de nieuwe plaats waarheen de objecten waren overgebracht. Toen een colonne vrachtwagens de installatie verliet, schoten militairen in de lucht, kennelijk om te verhinderen dat de inspecteurs foto's namen van de lading. De Iraakse autoriteiten ontkenden dat er was geschoten. (Reuter, AP)