Uefa wil de baas blijven spelen in enge voetbalwereld

Na het verrassende vonnis van de Utrechtse rechter H.J.M. Hofhuis op maandag - de tweede helft van de finale om de KNVB-beker moet worden overgespeeld - kwam gisteren met de krankzinnige straf van de UEFA voor BVV Den Bosch een voorlopig einde aan de soap-opera van afgelopen week. Drie jaar uitsluiting voor Europees voetbal zal de Brabantse eerste divisieclub waarschijnlijk net zo min deren als een motorcoureur die niet mag autoracen, maar de maatregel staat in geen enkele verhouding tot het vergrijp. Het lijkt erop dat de notabelen van de Europese voetbalunie een voorbeeld willen stellen. Uit de straf spreekt angst. De tuchtrechters blijven graag de baas spelen in hun bekrompen (voetbal)wereldje. Elke inmenging van buitenaf is hen een doorn in het oog. De KNVB hangt nog een vermaning van de UEFA boven het hoofd. In de reglementen van de voetbalbond moet immers artikel 57 lid 1 van de FIFA-statuten zijn opgenomen dat bepaalt dat clubs in een geschil niet naar de burgerrechter mogen stappen. Vandaar dat bovenmeester Van Rooijen deze week haastig al zijn betaald voetbalorganisaties in Zeist bijeenriep om hierover een gentlemens agreement te bereiken. Het neemt niet weg dat Den Bosch in een Nederland zonder zo'n reglement geen enkele blaam treft. Bondsvoorzitter Jo van Marle, de penningmeester van de Europese voetbalunie, kon dit gisterochtend beamen, niet wetende dat de tuchtcommissie van de UEFA zich enkele uren later belachelijk zou maken. Het lijkt al weer lang geleden, maar de KNVB gaf zelf het startsein tot alle commotie door de bekerfinale volledig uit de hand te laten lopen. Dat concludeerde ook de rechter in zijn vonnis van afgelopen maandag. “De beveiliging en ordehandhaving waren kennelijk niet toereikend om te verhinderen dat het publiek in kleine of grotere aantallen het veld opkwam. Het is aannemelijk dat sommige spelers van BVV Den Bosch zich bedreigd hebben gevoeld.” Zonder de consequenties ervan te beseffen had de KNVB zich er van tevoren bij neergelegd dat de uitzinnige fans het veld op zouden stromen. De ME verschanste zich in het verkeerde vak, namelijk dat van BVV Den Bosch om de Brabantse supporters tegen het Rotterdamse geweld te beschermen. Rond het veld liep bewakingspersoneel dat bestond uit een handjevol tieners. Toen bleek dat de bond zich had verkeken op de situatie kreeg geheim agent Rob de Bakker de schuld. Net als met de rel rond de kaartverkoop voor het EK'88. Geschrokken concludeerde KNVB-voorzitter Jo van Marle enkele dagen later in de bondsvergadering dat de uit de hand gelopen finale de Nederlandse kandidatuur voor de organisatie van het Europees kampioenschap in '96 ernstig kan schaden. De Zwollenaar zwakt die woorden nu wat af. Maar hij blijft van mening: “Na het organiseren van de Europa Cup II-finale werd er over ons de loftrompet gestoken. Daar is nu wel een stukje van afgebroken.” “Tot nog toe heeft de UEFA geen onregelmatigheden kunnen constateren. De wedstrijd werd immers uitgespeeld, de beker werd uitgereikt en Feyenoord is aangemeld als Europa Cup-deelnemer. Maar in een toekomstige besluitvorming kan zo'n affaire nadreunen. In de Kuip moeten straks ook de EK-wedstrijden worden gespeeld. En we hebben nog weleens een akkefietje in Nederland.” Vanuit Amsterdam volgt Ajax-voorzitter Michael van Praag nauwlettend de heersende opvattingen onder de UEFA-bestuurders. In Amsterdam hielden de F Side-supporters zich na een desastreus seizoen rustig. Dat sterkt Van Praag in het voornemen bij het UEFA-bestuur te pleiten voor versoepeling van de straf van Ajax. De nummer twee uit de eredivisie viert komend seizoen na een jaar van afwezigheid zijn terugkeer op het Europese podium maar moet de thuiswedstrijden afwerken buiten een straal van honderd kilometer. Daar wil Van Praag wat aan doen. Hij gaat er vanuit dat spelen in Amsterdam niet tot de mogelijkheden behoort. Maar dicht bij de stadsgrenzen zijn er enkele aantrekkelijke alternatieven. Alleen liggen die binnen de denkbeeldige cirkel van honderd kilometer. Nummer 1 op het stadion-lijstje van Van Praag prijkt ironisch genoeg de Kuip.

Het was verder de week van Amandus Hjalmar Lundqvist. Nadat rechter Hofhuis maandag in het eerste kort geding vonnis had gewezen, belegde de Feyenoord-voorzitter dezelfde middag razendsnel een persconferentie. Compleet met een uitstekend verzorgde catering, alsof ze al dagen was voorbereid. Lundqvist is reeds anderhalf jaar voorzitter in de Kuip, maar hij kwam zelden in de publiciteit. Deze week haalde de man, die in het dagelijks leven marketing-directeur is bij de IBM, de schade ruimschoots in. Die maandag volgde 's avonds een kort optreden in de journaals. Dinsdag verscheen Lundqvist zelfs op twee netten. Bij Witteman en Joosten (“speelt u zelf ook mee?”) en bij Mart Smeets in het Studio Sport Journaal waar hij zendtijd kreeg om het volk toe te spreken. Want boze telefoontjes bij de KNVB en de NOS waren aanleiding voor enkele bezwerende woorden. Het was of een teruggekeerde Hans Wiegel in de camera keek. Woensdag mocht de triomferende Lundqvist bij de NOS vanuit Zeist de dagsluiting verzorgen. Zijn publiciteitscampagne was deze week dus een doorslaand succes. De Utrechtse rechtbank-president Hofhuis had woensdag een kwartiertje bedenktijd nodig om de scherpe kantjes van zijn eerdere vonnis weg te slijpen. Genoeg voor Feyenoord om komend seizoen deel te nemen aan het Europa Cup-toernooi. Bij de bobo's uit Zeist heerste ook een tevreden gevoel, want BVV Den Bosch, de Brabantse muis die brulde, was door de rechter alsnog tot orde geroepen. Zelden zal een in het ongelijk gestelde partij met zo'n gelukzalige glimlach de rechtbank hebben verlaten als woensdag de KNVB. Mocht Den Bosch in de resterende speeltijd tegen alle verwachtingen in de beker veroveren dan heeft de club slechts de zekerheid dat ze enkele dagen later tegen PSV mag spelen om de Supercup. Hoewel daar in Nederland nooit een verbod op kan komen wordt de Brabanders nu door het voetbalwereldje verweten dat ze naar de rechter zijn gestapt, overigens net zoals Feyenoord in een later stadium. Terwijl het toch geen kwaad kan wanneer een objectief persoon af en toe eens de gangen nagaat van een rammelende organisatie als de KNVB.