Talman Savings & Loan; ABN-Amro wil spaarbank in Chicago kopen

NEW YORK, 29 JUNI. ABN-Amro wil de grootste hypotheek- en spaarbank van Chicago, de Talman Home Federal Savings & Loan, overnemen. Dit meldt het blad American Banker.

Onderhandelingen over de aankoop worden gevoerd door de Amerikaanse dochteronderneming van ABN-Amro, LaSalle National Corp. Inlijving van de bank zou ABN-Amro aanzienlijk meer gewicht geven in haar Amerikaanse 'thuisstaat' Illinois. Talman (activa 5,9 miljard dollar) heeft 37 vestigingen en telt 2.000 werknemers. LaSalle (activa 7,5 miljard dollar) telt 20 vestigingen en heeft 2.500 mensen in dienst. Bij elkaar zou de combinatie in haar soort in een klap de nummer twee van Illinois worden - na First Chicago (gemeten naar activa) of na Citybank (gemeten naar het aantal filialen) Een woordvoerster van de Amerikaanse moederorganisatie van ABN-Amro, ABN-Amro North America, wilde niet bevestigen dat met Talman wordt gesproken. Maar ze ontkende evenmin. “Wij zijn zeer genteresseerd in het doen van overnemingen,” zei zij nadrukkelijk. Bestuursvoorzitter Theodore Roberts van Talman zei desgevraagd: “Hoewel wij uitgebreide discussies hebben gehad met potentiele investeerders, is nog geen definitieve afspraak gemaakt.” Talman zal waarschijnlijk rond de 400 miljoen dollar kosten. Volgens bestuursvoorzitter Roberts moet iedere koper ten minste 300 miljoen kapitaal inbrengen, om te voldoen aan de solvabiliteitsnormen van de overheid. Een eerdere potentiele koper had 10 dollar per aandeel geboden, oftewel 100 miljoen dollar (bovenop de 300 miljoen kapitaalsinjectie), maar haakte een jaar geleden af nadat hij de boeken had ingezien. Het aandeel Talman opende gisteren op 5 dollar en sloot op iets boven 5,10 dollar. Talman is een uiterst conservatieve en winstgevende hypotheekbank, die het slachtoffer lijkt geworden van zigzaggend overheidsbeleid. Van de activa bestaat 93 procent uit hypotheken voor particuliere huizen, de rest uit voornamelijk autoleningen, tweede hypotheken en persoonlijke kredieten. Slechts 0,5 procent van de uitstaande leningen rendeert niet. Talman heeft geen junk bonds, deelnemingen in beleggingsconsortia, of commercieel onroerend goed. Talman kocht in 1982 vier failliete spaarbanken in de regio op verzoek van de federale overheid. In plaats van een miljard dollar kapitaal aan Talman te geven - een bedrag dat nodig was om het negatieve effect van de overneming op de balans te neutraliseren - gaf de federale overheid Talman toestemming om een miljard dollar 'goodwill' aan het kapitaal toe te voegen. Talman mocht dit in 40 jaar afschrijven. In 1989 veranderde de overheid echter van beleid: 'goodwill' mocht niet langer als kapitaal worden beschouwd. Daardoor had Talman opeens een negatief kapitaal. Dat 'negatieve' bedrag is nu 351 miljoen eigen vermogen minus 508 miljoen nu niet meer erkende goodwill, oftewel 157 miljoen dollar. In totaal heeft ABN-Amro in Noord-Amerika ongeveer 25 miljard dollar aan activa (voornamelijk uitstaande leningen). Daarvan bestaat de helft uit leningen aan grote Amerikaanse bedrijven, verstrekt door kantoren van ABN of Amro. Op Long Island (New York) is dochteronderneming European American Bank gevestigd.