Gebutste beker

DE GLANS is inmiddels goed af van de KNVB-beker in de kluis van Feyenoord. Hij belandde daar begin deze maand na een 1-0 stand in de finale tegen Den Bosch die kort voor tijd werd afgeblazen nadat supporters tot twee maal toe het veld op waren gestroomd. Den Bosch liep eerst, vergeefs, naar de KNVB-tuchtcommissie en toen naar de rechter. Bij deze laatste won het in kort geding een herkansing die vervolgens door de KNVB werd vastgesteld op aanstaande zondag, hetgeen opnieuw, toen op verzoek van Feyenoord, in kort geding werd gecorrigeerd. Nu straft de Europese voetbalbond Den Bosch omdat het de rechter in the first place in de zaak heeft gemengd.

Vorige week gaf dezelfde UEFA nog te kennen dat het een rechterlijke uitspraak - hoewel ongebruikelijk - zou accepteren. Maar het is waar: de statuten sluiten een gang naar de rechter uit. De grote sport houdt niet van inmenging van het wereldlijk gezag. Dat bleek vijftien jaar geleden ook al eens toen de dernierijders Koch en Walraven bij de rechter opkwamen tegen een voorschrift van de internationale wielerunie dat dernierijder en stayer tijdens de wereldkampioenschappen dezelfde nationaliteit moeten hebben. Daar zat een Europeesrechtelijke kwestie aan vast, die ze op punten wonnen. Toch zagen ze er van af hun juridisch gelijk binnen te halen omdat de unie dreigde hun hele nummer uit de WK te schrappen. DE NEDERLANDSE GRONDWET zegt dat niemand tegen zijn wil van de rechter kan worden afgetrokken. Zeker tussen particulieren is dit een rekkelijke regel. Mensen kunnen goede redenen hebben arbitrage te verkiezen, of zelfs helemaal af te zien van een rechtsgang. Maar dat station is in het kort geding over de bekerfinale klaarblijkelijk gepasseerd. Dat de UEFA zijn statuten boudweg stelt boven de Nederlandse grondwet bezorgt de KNVB-beker een onnodige buts. Een dergelijke arrogantie is alleen te verdedigen wanneer de sportwereld zelf zorgt voor een onberispelijke reactie op klachten. Daarvan is nu weinig gebleken. Daarmee is niet gezegd dat de rechter er verstandig aan deed zijn vingers te branden aan dit spelverloop. Den Bosch had reden zich te beklagen. Maar een voetbalwedstrijd is geen strakke procedure doch een spel met onzekere factoren - inclusief de wedstrijdleiding. De reactie van Feyenoord verdient eerder een prijs voor arrogantie dan voor professionaliteit. Alle misbaar over spelers die direct hun krachtens de CAO vakantie hebben opgenomen neemt niet weg dat dit was te voorkomen door het juridische eind van de bekerfinale af te wachten. DE VOETBALWERELD staat voor de niet geringe opgave een gebutste beker zijn oorspronkelijke glans terug te geven. In een samenleving waarin sport een belangrijke voorbeeldfunctie vervult, blijft die opdracht niet beperkt tot het speelveld.