Elders

De leukste bestuursbeslissingen zijn die beslissingen waarbij onbedoeld een oplossing wordt gevonden voor een heel ander probleem dan het beoogde. Zo blijkt nu de invoering van de OV-jaarkaart voor studenten het antwoord in zich te bergen voor een al jaren bestaand ongemak aan verscheidene Nederlandse universiteiten.

Karin Wester, vierdejaars studente Culturele Studies aan de Universiteit van Amsterdam, signaleerde het extra voordeel van de OV-kaart in het jongste nummer van School en Universiteit, een uitgave van de Universiteit van Amsterdam met informatie voor scholieren over studeren. Met name in tentamenperiodes, zo schrijft zij, is het in de universiteitsbibliotheken zo druk dat er niet meer valt te werken. “Het kan voorkomen dat de bieb gewoon vol is en dat je na vier rondjes tot de conclusie komt dat je naar elders moet uitwijken.” Maar 'elders' is meestal thuis, waar van studeren niet veel komt. Telefoon, deurbel, post en een kamer die schoongemaakt wil worden zorgen voor te veel afleiding. Hier nu biedt Ritzens OV-kaart de oplossing: “Een retourtje Leeuwarden kost ons tegenwoordig niets meer”, schrijft Wester, “en je bent al snel zo'n vijf uur onder de pannen. Dat betekent dat je, terwijl het rustieke Nederlandse landschap voorbij glijdt, toch zeker een half boek kunt doorploegen. Met vier keer Amsterdam-Leeuwarden en drie keer op en neer naar Maastricht kom je een heel eind.” Zo blijkt de omstreden invoering van de OV-kaart voor studenten uiteindelijk bij te dragen tot de verhoging van het gemiddelde studierendement. Zoiets kan alleen maar per ongeluk worden bereikt.

    • Bas van Lier