Diepeveen bij acht 'nieuwelingen' hockeyselectie

ROTTERDAM, 29 JUNI. Hockeyer Cees-Jan Diepeveen wordt volgende maand 35 jaar. Toch behoort hij tot de acht spelers die door bondscoach Hans Jorritsma 'nieuw' in de nationale selectie zijn gekozen in vergelijking tot de EK-selectie van diens voorganger Bianchi. “Het geeft toch te denken dat er weer op de oude mannen wordt teruggevallen”, zegt Diepeveen, de Nederlandse record-international met 256 interlands die na het wereldkampioenschap van 1990 als international stopte. Uit de ploeg die vorig jaar in Lahore onder leiding van Jorritsma goud won keren ook Tom van 't Hek (217 interlands) en Maurits Crucq (82) terug. Verdediger Hendrik-Jan Kooijman, nu nog afwezig door drukke werkzaamheden, zou het aantal WK-gangers straks zelfs op twaalf kunnen brengen.

Van de andere 'nieuwelingen' in Oranje waren ook Marinus Moolenburgh (18 interlands), Bastiaan Poortenaar (16) en Walter Drenth (3) al eerder international. De middenvelders Hans-Willem Dicke (HGC) en Harm-Jan Kuipers (KZ) zijn echte debutanten in de selectie. De officieel per komende maandag als bondscoach terugkerende Jorritsma liet in zijn grote schoonmaakactie liefst vier basisspelers die in Bianchi's oorspronkelijke ploeg bij het afgelopen Europees kampioenschap in Parijs stonden vallen, Jazet, Klein Gebbink, Van Pelt en Pierie, alsmede reserves Van Ede, Neuberg en Pijpers. Jean Pierre Pierie, een van de afvallers, vindt het vreemd dat hij niet meer is geselecteerd. Hij constateert dat hij meer internationale ervaring heeft dan een aantal spelers uit de nieuwe selectie. Pierie speelde 31 interlands. Hij vindt dat de jongeren bij het EK niets kon worden verweten, terwijl juist de onverschilligheid bij een deel van de ouderen tijdens en na de verloren finale tegen Duitsland hem verbaasde. De teruggehaalde routiniers moeten meer vuur in de ploeg gaan brengen, dat is duidelijk. Volgens Jorritsma kan hij veteraan Diepeveen nog steeds goed gebruiken. De middenvelder van landskampioen Bloemendaal besprak met de bondscoach zijn meer 'zuinige' manier van spelen in het afgelopen jaar. Dat vond Jorritsma geen probleem. Diepeveen noemt zichzelf tegenwoordig “een lijnen-uitzetter”. “Ik ben niet voor de volle honderd procent een waterdrager meer. Zestig procent misschien nog wel.” Diepeveen zegt “toch wel” verrast te zijn geweest met de invitatie van Jorritsma. Hij heeft even getwijfeld om positief te reageren. “Maar”, bekent hij, “ik weet nog niet voor honderd procent of ik het aankan. Ik heb het bij Bloemendaal dan misschien wel goed gedaan, maar internationaal hockey is een stapje hoger dan clubhockey.” Diepeveen zal straks weer samenspelen met spelers op wie hij gezien hun rol in de kwestie-Bianchi openlijk kritiek heeft gehad. Hij vindt dat de groep van zeven internationals die het vertrek van de bondscoach eiste het “onhandig” heeft gespeeld. “Maar dat mag geen probleem zijn”, verwacht Diepeveen. “Ik heb het alleen over de manier van handelen gehad. Over de daadwerkelijke redenen van de kritiek op Bianchi kan ik geen oordeel geven. Misschien zou ik daarmee wel eens zijn geweest. Maar ik heb nog nooit onder Bianchi getraind of gespeeld.” Zijn vertrek na het WK bij Oranje had, benadrukt Diepeveen, niets met de komst van Bianchi te maken. “Ik had gewoon behoefte aan rust. Meer zat er niet achter.” In november wil Jorritsma zijn definitieve selectie voor de Olympische Spelen bekendmaken. Hij geeft zich na het toernooi om de Champions Trophy in Berlijn dat van 13 tot en met 22 september wordt gespeeld nog anderhalve maand de tijd om in de nationale competitie te kijken of hij nog spelers over het hoofd heeft gezien. Jorritsma heeft in een persoonlijke brief aan de afgevallen spelers laten weten dat ook zij eventueel nog in aanmerking kunnen komen voor de selectie. De eerste training van de nieuwe groep van zeventien man staat op 29 juli gepland. Voor het toernooi om de Champions Trophy wordt eind augustus in Nederland in ieder geval een testserie van vier wedstrijden tegen Australie afgewerkt. De volledige selectie van Jorritsma: Delissen, Dicke, Looije, Veen, Weterings (allen HGC), Bovelander, Diepeveen, Moolenburgh (Bloemendaal), Drenth, Van den Honert (Amsterdam), Brinkman, Van 't Hek (Kampong), Crucq, Kuipers (KZ), Leistra (Tilburg), Parlevliet (Dragons Brasschaat) en Poortenaar (SCHC).