Centraal Museum eert 90-jarige schilder Koch

UTRECHT, 29 JUNI. Het Utrechtse Centraal Museum zal van 13 juli tot 28 oktober de negentigste verjaardag van de schilder Pyke Koch herdenken met een tentoonstelling van werken van de schilder uit eigen bezit. Daartoe behoren Zelfportret met zwarte hoofddoek uit 1937 en Koorddanser uit 1980, alsmede vier recente aanwinsten. Tot en met 21 juli is in Slot Zeist ook werk van Koch te zien.

Koch werd op 15 juli 1901 in het Limburgse Beek geboren, maar woonde het grootste deel van zijn leven in Utrecht. Hij studeerde daar enkele jaren rechten, maar brak die studie af om te schilderen. Als autodidact wist hij zich in korte tijd de klassieke schildertechnieken eigen te maken. Voor hem was de inhoud van een schilderij ondergeschikt aan de vorm ervan. Over het algemeen wordt Koch beschouwd als een magisch realist.