Automatiseringsfondsen maken diepe duikeling

ROTTERDAM, 29 JUNI. Extreem lage omzetten, koukleumende summerstocks en diep duikelende computerfondsen zorgden deze week voor veel drukte aan de zijlijn van de beurs. En dan was er nog de koersval van 2,6 procent gisteren in Frankfurt in reactie op een strengere Duitse belastinginning en de gevechten in Joegoslavie. Vrijwel niemand durfde in de uiterst onzekere en zwakke markt te stappen.

De automatiseringsfondsen kregen nog het meeste onweer te verwerken. Al wekenlang liggen veel computerfondsen er slecht bij. Deze week kregen HCS, Infotheek en LCI Computer Group grote klappen. Volmac ging vlak voor het weekeinde zelfs bijna knock-out. Met een koersverlies van 17 procent kroop de automatiseerder, die aankondigde dat de winst dit jaar aanzienlijk zal dalen, groggy het weekeinde in met een slotkoers van 20,50 gulden. Het automatiseringsfonds werd medio 1988 op de beurs gentroduceerd tegen een koers van 68 gulden en brak in 1989 zelfs nog bijna door de 90 gulden grens heen. “Er is deze week een absolute slachting aangericht onder de computerfondsen. In zo'n slechte markt komen de zwakke kanten van de computerfondsen extra hard boven drijven”, omschreef een handelaar de koersdalingen. Maar in de meeste gevallen waren ook hier de omzetten extreem laag. Behalve bij HCS dat flink werd verhandeld. Deze week gleed de koers van HCS weg naar vier gulden om uiteindelijk terug te krabbelen naar een slotkoers gisteren van 4,70 gulden. Computerfonds Infotheek ondervond eveneens dat tobbende fondsen in een slechte markt dubbel harde klappen krijgen. Verliesgevende buitenlandse activiteiten drukken zwaar op het bedrijfsresultaat. De koers verloor deze week 1,40 gulden en sloot gisteren op 8,00 gulden. DOCdata voert deze week de lijst van grootste dalers aan. Het aan de parallelmarkt genoteerde high-tech fonds lijkt alle vertrouwen van de beleggers definitief te hebben verloren. Aan de rand van het ravijn schermt de DOCdata-top nog met het bericht dat men wacht op een handtekening van een samenwerkingspartner uit Hong Kong. Maar veel zal het volgens de meeste handelaren niet meer helpen. “Als je nooit iets verkoopt ondanks alle beloften, houdt het op een gegeven moment op”, aldus een beurshandelaar. LCI Computer Group heeft het jarenlang voortreffelijk gedaan maar wordt sedert enige weken meegesleept in de val van de computerfondsen. Opvallend waren deze week de redelijk grote omzetten in het fonds. De koers, die dit jaar nog een hoogste niveau bereikte van 15,30 gulden, sloot de week af met een verlies van zes dubbeltjes op 8,50 gulden. Heineken is voor zijn omzet voor een groot deel afhankelijk van een goede zomer. Deze week nam de Engelse bierbrouwer Guinness de leiderspositie op de Spaanse biermarkt van Heineken over na aquisitie van de Spaanse brouwer Union. De koers van Heineken verloor halverwege de week flink, ondanks de introductie van het nieuwe Buckler. De Amsterdamse bierbrouwer sloot de week uiteindelijk af op 147,60 gulden, vijf gulden lager dan de slotkoers van een week geleden. De grote fondsen hielden zich deze week erg stil; de meeste dollarfondsen zakten iets weg. Alleen Koninklijke Olie boekte enige winst en trok zich aan het einde van de week omhoog door de sterkere dollar. Vooral de verzekeraars deden het slecht. Het bericht dat Lloyds's, 's werelds grootste verzekeringsmarkt, voor het eerst in 21 jaar verlies heeft gemaakt, drukte de koersen van de verzekeraars. ING, dat al weken slecht ligt, zakte van 51,40 gulden (slot vorige week) naar 49,20 gulden. Amev (slot vorige week: 53,90 gulden) en Aegon (slot: 119,60 gulden) sloten beide gisteren drie gulden lager.

    • Max Christern