Amerika kritiseert rol van Suriname in cocainehandel

DEN HAAG, 29 JUNI. De wijze waarop legerleider Bouterse en zijn collega's Suriname openzetten voor Colombiaanse cocanehandelaren vormt “een angstaanjagend precedent voor andere landen in de regio”.

Dit heeft de Amerikaanse tweede staatssecretaris van interamerikaanse zaken Sally Cowal woensdag gezegd tegen een commissie van het Huis van Afgevaardigden in Washington. Volgens Cowal is Suriname van een vreedzame democratie in 1975 veranderd in een “door militairen beheerste haven voor drugshandelaren”. Ze is bang dat Colombiaanse drugsbaronnen naar soortgelijke doelwitten uitkijken en een ommekeer teweeg brengen in de democratische ontwikkelingen in de regio. “We zijn van plan de democratische krachten in Suriname te ondersteunen en de militairen erop te wijzen dat hun onrechtmatige toeeigening van macht en drugsbetrokkenheid onaanvaardbaar zijn”, aldus Cowal. Volgens haar maakt Washington zich “ernstig bezorgd” over de ontwikkelingen in Suriname, maar is de Amerikaanse regering vastbesloten de democratie daar te steunen. Cowal ziet veel in de Nederlandse voorstellen tot een nauwe samenwerking met Suriname. “De Nederlandse voorstellen kunnen bijdragen tot constructieve verandering in Suriname, inclusief versteviging van het burgergezag over het militair apparaat”. De verklaring van Cowal in het Huis van Afgevaardigden in Washington is sinds de verkiezingen van 25 mei in Suriname de meest felle waarschuwing aan het adres van Bouterse. Kort voor de verkiezingen zei staatssecretaris Bernard Aronson dat de VS een gewapend ingrijpen in Suriname niet uitsluiten wanneer het land er niet in zal slagen de democratie te herstellen en een einde te maken aan de drugstransporten.