Algerijnse president treedt af als leider regeringspartij

ALGIERS, 29 JUNI. De Algerijnse president Chadli Benjedid is gisteren afgetreden als voorzitter van het regerende Nationaal Bevrijdingsfront (FLN). Zijn stap, die werd verwacht, wordt gezien als een poging om althans voor het oog partij van staat te scheiden. Vorige week vormde premier Sid Ahmed Ghozali al een kabinet dat voornamelijk bestaat uit onafhankelijke persoonlijkheden en waarin het FLN als zodanig niet is vertegenwoordigd.

Eerder op de dag had de moslim-fundamentalistische leider Abassi Madani gedreigd met een jihad, een heilige oorlog “zoals in november 1954” tegen de Franse aanwezigheid in Algerije, als Chadli de staat van beleg niet ophief en het leger uit de steden terugtrok. Madani gaf echter geen tijdslimiet. Hij zwoer geen enkele dialoog met de regering te voeren zolang de staat van beleg van kracht is. Chadli schortte begin juni de algemene verkiezingen op en kondigde de staat van beleg af, nadat fundamentalistische protesten tegen de kieswet in gewelddaden waren ontaard. Deze week werden 15 mensen gedood en tientallen gewond bij nieuwe ongeregeldheden tussen fundamentalisten en veiligheidstroepen. Na Madani's dreigement tijdens het vrijdaggebed scandeerden duizenden jonge activisten 'Jihad, Jihad!'. Madani's tweede man, de radicale prediker Ali Belhadj, deed huilend een beroep op God de aarde te openen en de veiligheidstroepen te verzwelgen. Hij beschreef politie en leger als vijanden van de islam die “de 20 mensen die het land leiden beschermen”. (Reuter, AP)