Wereldpremiere van Stockhausen-opera op Holland Festival 1992

AMSTERDAM, 28 JUNI. Tijdens Holland Festival van volgend jaar zal in het Amsterdamse Muziektheater de wereldpremiere plaatsvinden van Dienstag aus Licht, een van de uit zeven delen bestaande operacyclus Licht van Karlheinz Stockhausen. De Scala in Milaan, die de premiere aanvankelijk zou brengen, kampt met geldgebrek.

Het dansprogramma van het Festival zal zich in 1992 goeddeels afspelen rond de choreograaf Hans van Manen, van wie een groot aantal stukken wordt uitgevoerd en die het festival met een nieuwe choreografie bij het Nederlands Danstheater zal openen. Onzekerheid heerst echter nog over de medewerking van Het Nationale Ballet, dat in juni volgend jaar een tournee door Rusland heeft afgesproken. Van Rudi van Dantzigs toezeggingen aan het Holland Festival was de zakelijke leiding niet op de hoogte. In het muziekprogramma zal volgend jaar veel aandacht worden besteed aan de in 1990 overleden Italiaanse componist Luigi Nono (onder andere met zijn opera Prometeo) en aan de in 1992 honderd geleden geboren Franse componist Darius Milhaud. Verder komt er Russische muziek uit Moskopu, Leningrad en Litouwen. John Eliot Gardiner dirigeert een concertante versie van Mozarts Cosi fan tutte. In het theaterprogramma wordt Amphytrion van Kleist vertoond in twee versies: door de toneelgroep Amsterdam in de regie van Jurgen Gosch en door de Berlijnse Schaubuhne in de regie van Klaus Michael Gruber. Het Nationale Toneel komt met Iphigenie van Goethe. Volgend jaar zal er ook Tsjechoslowaaks toneel te zien zijn, in volgende jaren wil het festival nieuw theater uit andere Oosteuropese landen tonen. Holland Festival-directeur Jan van Vlijmen maakte die plannen gisteren bekend bij de terugblik op het eerste deels door hemzelf georgniseerde festival, dat dit weekeinde wordt beeindigd. Van Vlijmen toonde zich in het algemeen tevreden over artistieke kwaliteit en publieke belangstelling. Terwijl de omvang van het Holland Festival dit jaar vrijwel even groot was als vorig jaar was het aantal bezoekers met 68.694 groter dan vorig jaar (62.500). En met een grotere publiekscapaciteit (84.936 tegen 80.500) was de gemiddelde zaalbezetting 81 procent tegen 77 procent vorig jaar. De voorstellingen van het Theatre du Soleil en het Kaaitheater waren vrijwel uitverkocht. De relatief kleinste belangstelling ging uit naar de niet-westerse kunst in het onderdeel De Zijderoute, met een zaalbezetting van 44 procent. Het Holland Festival werkt aan plannen om buitenlanders minstens vijf procent van het bezoek te laten vormen. Dat was een voorwaarde van het ministerie van Economische Zaken, dat daarvoor 750.000 gulden per jaar extra subsidie geeft. Van Vlijmen wil daartoe echter geen ander soort festival organiseren, maar geeft toe dat het halen van doel wel ingewikkeld is. Een programma-onderdeel dat daartoe deels in staat is, vormt vanaf 1993 wellicht een meerjarige serie concertante Verdi-opera's met topsolisten en het Concertgebouworkest onder leiding van Riccardo Chailly en andere dirigenten.

    • kunst Kasper Jansen