Theunisse leider in de Mijnvalleien

ROTTERDAM, 28 JUNI. Gert-Jan Theunisse heeft de leiding genomen in de Spaanse Ronde van de Mijnvalleien.

In de koninginnerit op de voorlaatste dag werd de Nederlander elfde. De ritzege ging naar de Spanjaard Perez. Op initiatief van Theunisse ontstond in de beklimming van de La Colladona op 15 kilometer van de aankomst een groep van negentien renners met alle kopstukken, maar zonder Camacho, de drager van de leiderstrui. De negentien konden de Spaanse solist Perez niet meer achterhalen. Camacho liep bijna twee minuten achterstand op in de laatste beklimming. De rit met twee cols van de derde, twee van de tweede en een van de eerste categorie was Theunisse op het lijf geschreven. De kopman van TVM, die bij zijn terugkeer in het peloton direct de Ronde van Luxemburg op naam schreef, testte een week voor de start van de Tour zijn vorm. Hij toonde zich bijzonder tevreden. In de Ronde van Zwitserland haalde Rolf Sorensen een solozege. De 26-jarige Deen, leider in het klassement om de wereldbeker, had aan de meet in Basel 20 seconden voorsprong op de eerse groep met alle vedetten, van wie Eric Vanderaerden de sprint won voor Sean Kelly. In de groep bevond zich ook Luc Roosen, die de leiderstrui behield. Steven Rooks vertrok naar huis. Hij spaarde zich voor de nationale titelstrijd van komende zondag in Limburg. De Italiaan Fontanelli heeft de Ronde van Apulie gewonnen. Zijn eerste plaats kwam op de slotdag - Laurent Fignon won de etappe - niet meer in gevaar.