Theresienstadt 1

In het CS van 21 juni schenkt Paul Luttikhuis gelukkig ruim aandacht aan de cd met kamermuziek uit Theresienstadt.

Jammer genoeg staan er enkele onnauwkeurigheden in het artikel. De portrettekeningen bij het artikel zijn niet van Klein maar van Petr Kien die ook het libretto schreef van Ullmanns opera Der Kaiser von Atlantis. Kurt Gerron was het hoofd van de afdeling cabaret van de Freizeitgestaltung. Hij was in 1897 in Berlijn geboren, vluchtte in 1933 naar Nederland en zette hier zijn cabaretwerk voort. Hij had in Duitsland enkele films geregisseerd waaronder een klein aantal voor de UFA. Sinds 1933 had hij met de UFA niets meer te maken. In Nederland regisseerde Gerron (eigenlijk Gerson) ook enkele films, o.a. Merijntje Gijzens jeugd. Hij sprak goed Nederlands, maar waarom Luttikhuis hem een Nederlandse UFA-regisseur noemt, is raadselachtig. Misschien omdat hij in de film De blauwe engel speelde? De eerste opvoering in Nederland van Ullmanns opera had plaats in Amsterdam in december 1975. Die opvoering was tevens de wereldpremiere.

    • Corné van Frankfoort